Бандић: Хеликоптер је био исправан

Хеликоптер два пута покушао да слети прије него што је нестао, посада је била најбоља, а хеликоптер исправан, речено је на конференцији Министарства.

Србија 14.03.2015 | 17:04
Бандић: Хеликоптер је био исправан

Генерал Бандић је истакао да је око 19.30 сати добијен захтјев од здравствених институција за превоз бебе.

"Од 19.30 до 20.15 је извршена анализа метеоролошких услова. У директном контакту са здравственим радницима, били смо упознати и са стањем детета. Наређење сам им издао лично, на основу одлуке министра одбране", навео је Бандић.

Он је додао да се лет до Младеновца одвијао без икаквих проблема.

"Због наглог погоршања метеоролошке ситуације, одлучили смо да се слетање обави тамо где ће се обавити без ризика, где медицинске екипе најлакше и најбрже могу да приђу и помогну детету", рекао је Бандић, пише Б92.

Према његовим ријечима у 22.15 дошло је до два неуспјешна покушаја слијетања, а у 22.31. нестао је у потпуности контакт са летјелицом.

"У потпуности смо увјерени у исправност хеликоптера", истакао је Бандић.

Он је додао да је посада која је извшавала задатак била понос сваког командианта, па и њега.

"Изгубили смо хероје, који су више пута награђивани", навео је Бандић додајући да су учествовали у спасавању током поплава у Обреновцу, и у много тежим задацима.

Командант хеликоптерске ексадриле потпуковник Зечевић је рекао да је ова посада била оно најбоље што је ова јединица могла да понуди у акцији спасавања.

Он је додао да је хеликоптер имао све потребне елементе за извршење једног оваквог лета.

"Хеликоптер је био апсолутно исправан кад је послат на задатак", рекао је Зечевић.

Министар одбране Братислав Гашић није присуствовао конференцији за новинаре јер обилази породице жртава, како би им изјавио саучешће.

Начелник Генаралштаба ВС Љубиша Диковић изразио је најдубље саучешће породицама погинулих припадника војске и цивила који су настрадали у паду хеликоптера.

Њихова погибија је велика трагедија за Војску Србије, рекао је Диковић.

Он је рекао да је увиђај завршен и да истражни органи настављају да раде свој посао у складу са законом.

"Хиљаде живота су до сада спасили, у акцијама спасавања од поплава, пожара, сњежних мећава, нажалост, живот бебе рођене прије пет дана нису успјели да спасу и за тај подухват су дали свој живот", рекао је Диковић на конференцији за новинаре.

Он је навео да је велика трагедија задесила породице настрадалих, пилота и механичара и здравствених радника Новог Пазара, али и војску Србије.

"Изјављујем најдубље сачешће породицама погинулих припадника војске и цивила. Дали су свој живот за тек рођено дете грађана Србије", рекао је Диковић и позвао присутне који су минутом ћутања одали почаст погинулима.

Диковић: Формираћемо две комисије за истрагу

Начелник генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић изјавио је да ће војска формирати комисију која треба да утврди узроке пада хеликоптера у коме је погинуло седам особа, као и евентуалну одговорност за ту несрећу.

"Летелицу смо пронашли током ноћи, што је било веома тешко. Истражни органи су урадили почетни део посла, и наставиће са истрагом у складу са својим законским овлашћењима", казао је Диковић на ванредној конференцији за штампу Министарства одбране у Београду.

Он је оцијенио да је несрећа, у којој је страдало седам осаба, "велика трагедија за породице страдалих и војску Србије".

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БиХ Мостар

14.03.2015 17:11

... сад је најлаксе све свалити на ледја пилота. Моје искрено сауцесце породицама настрадалих, погинули су обављајуци племениту мисију.

ОДГОВОРИТЕ