Bandić: Helikopter je bio ispravan

Helikopter dva puta pokušao da sleti prije nego što je nestao, posada je bila najbolja, a helikopter ispravan, rečeno je na konferenciji Ministarstva.

Srbija 14.03.2015 | 17:04
Bandić: Helikopter je bio ispravan

General Bandić je istakao da je oko 19.30 sati dobijen zahtjev od zdravstvenih institucija za prevoz bebe.

"Od 19.30 do 20.15 je izvršena analiza meteoroloških uslova. U direktnom kontaktu sa zdravstvenim radnicima, bili smo upoznati i sa stanjem deteta. Naređenje sam im izdao lično, na osnovu odluke ministra odbrane", naveo je Bandić.

On je dodao da se let do Mladenovca odvijao bez ikakvih problema.

"Zbog naglog pogoršanja meteorološke situacije, odlučili smo da se sletanje obavi tamo gde će se obaviti bez rizika, gde medicinske ekipe najlakše i najbrže mogu da priđu i pomognu detetu", rekao je Bandić, piše B92.

Prema njegovim riječima u 22.15 došlo je do dva neuspješna pokušaja slijetanja, a u 22.31. nestao je u potpunosti kontakt sa letjelicom.

"U potpunosti smo uvjereni u ispravnost helikoptera", istakao je Bandić.

On je dodao da je posada koja je izvšavala zadatak bila ponos svakog komandianta, pa i njega.

"Izgubili smo heroje, koji su više puta nagrađivani", naveo je Bandić dodajući da su učestvovali u spasavanju tokom poplava u Obrenovcu, i u mnogo težim zadacima.

Komandant helikopterske eksadrile potpukovnik Zečević je rekao da je ova posada bila ono najbolje što je ova jedinica mogla da ponudi u akciji spasavanja.

On je dodao da je helikopter imao sve potrebne elemente za izvršenje jednog ovakvog leta.

"Helikopter je bio apsolutno ispravan kad je poslat na zadatak", rekao je Zečević.

Ministar odbrane Bratislav Gašić nije prisustvovao konferenciji za novinare jer obilazi porodice žrtava, kako bi im izjavio saučešće.

Načelnik Genaralštaba VS Ljubiša Diković izrazio je najdublje saučešće porodicama poginulih pripadnika vojske i civila koji su nastradali u padu helikoptera.

Njihova pogibija je velika tragedija za Vojsku Srbije, rekao je Diković.

On je rekao da je uviđaj završen i da istražni organi nastavljaju da rade svoj posao u skladu sa zakonom.

"Hiljade života su do sada spasili, u akcijama spasavanja od poplava, požara, snježnih mećava, nažalost, život bebe rođene prije pet dana nisu uspjeli da spasu i za taj poduhvat su dali svoj život", rekao je Diković na konferenciji za novinare.

On je naveo da je velika tragedija zadesila porodice nastradalih, pilota i mehaničara i zdravstvenih radnika Novog Pazara, ali i vojsku Srbije.

"Izjavljujem najdublje sačešće porodicama poginulih pripadnika vojske i civila. Dali su svoj život za tek rođeno dete građana Srbije", rekao je Diković i pozvao prisutne koji su minutom ćutanja odali počast poginulima.

Diković: Formiraćemo dve komisije za istragu

Načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je da će vojska formirati komisiju koja treba da utvrdi uzroke pada helikoptera u kome je poginulo sedam osoba, kao i eventualnu odgovornost za tu nesreću.

"Letelicu smo pronašli tokom noći, što je bilo veoma teško. Istražni organi su uradili početni deo posla, i nastaviće sa istragom u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima", kazao je Diković na vanrednoj konferenciji za štampu Ministarstva odbrane u Beogradu.

On je ocijenio da je nesreća, u kojoj je stradalo sedam osaba, "velika tragedija za porodice stradalih i vojsku Srbije".

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BiH Mostar

14.03.2015 17:11

... sad je najlakse sve svaliti na ledja pilota. Moje iskreno saucesce porodicama nastradalih, poginuli su obavljajuci plemenitu misiju.

ODGOVORITE