Која су најгора гостовања на свијету?

Десет најгорих гостовања на свету! Путују осам дана, превале седам временских зона и четвртину планете!

Фудбал 14.03.2015 | 14:00
Која су најгора гостовања на свијету?

Да ли сте чули за уругвајску „трамвај лигу“? Тамо је у сезони 2012/13 од 16 прволигаша чак 15 било из Монтевидеа. Једини „уљез“ звао се Серо Ларго, из градића Меља, удаљеног 395 километара од метрополе. Остали су били на површини од 525 километара квадратних и путовали једни другима по пет минута. Најдужи пут у Монтевидеу имали су фудбалери Хувентуда из предграђа Лас Пијердаса, који су за утакмицу с Дефенсор Спортингом морали да препутују 20-ак километара. Градским превозом или аутомобилом, требало им је 40 минута. Те сезоне у уругвајској Примери свако коло играло се седам градских дербија!

Сада идемо у другу крајност...

Знате ли која су најдужа гостовања у свету фудбала? У Премијерлиги то је двобој Њукасла и Свонсија. Два града удаљена су 1.126 километара. Када би то чули фудбалери Балтике из Калињинграда и Луч Енергије из Владивостока, готово сигурно би се слатко насмејали.

Наиме, ова два клуба приликом међусобних гостовања превале чак четвртину планете да би одиграли лигашку утакмицу. Удаљеност између Калињинграда и Владивостока је 10.343 километара! Да ствар буде боља, Балтика и Луч Енергија играју у Другој руској лиги!

Када је у септембру прошле године Луч славио у гостима против Балтике са 2:1, победу су прославили с неколико храбрих навијача који су прешли укупно више од 20 хиљада километара, те превалили седам временских зона. Како се све може прећи ова раздаљина и колико би то трајало?

Четрнаест сати: авионом преко Москве.

Пет дана и девет сати: ако би путовали аутом, ишли би поред кинеске границе, кроз Монголију и Казахстан, те кроз Литванију и Летонију. У једном смеру потрошили би горива у вредности од око 1.200 евра.

Седам дана и осам сати: ако би путовали возом. Цена карте је 8.000 рубљи, односно око 125 евра.

Три месеца: ако сте ентузијаст и кренете пешке, требало би вам нешто мање од три месеца. Отприлике, 2.000 сати или 83 дана ходања.

Иначе, Луч Енергија је један од најомраженијих руских клубова. Разлог? Град из којег долазе, Владивосток – највећа руска лука на Пацифку – смештен је недалеко од руске границе с Кином и Северном Корејом. И док је од Москве удаљен чак 6.430 километара, Пекинг је на 1.331 км удаљености, Токио на 1.050 км, а до Сеоула је само 750 километара. Памти се изјава Игора Акинфејева, голмана московског ЦСКА, након дугог пута и тешког пораза 0:4 у Владивостоку:
„Луч Енергија би требало да игра у јапанској лиги!“

Владивосток ипак није застрашио тројицу навијача Зенита. Они су 2006. године на пут од 10.000 километара кренули Хондом Сивик. Срећно су допутовали, уживали у победи 2:0 својих љубимаца, али кад су требали назад кући, аутомобил им се покварио. Осам дана Транссибирском железницом враћали су се у Санкт Петербург, а по повратку их је клуб наградио за пожртвовност и верност – као поклон их је сачекао нови аутомобил!

А док је Луч Енергија у нижем рангу, не веселе се само најелитнији руски клубови, него и они европски. Када би којим случајем изборили Европу и извукли на пример Насионал из португалске Мадеире, било би то рекордно гостовање од 11.000 километара!

Десет "најгорих" лигашких гостовања у свету:

Балтика Калининград (Руска Б лига) - Луч-Енергија Владивосток (Руска Б лига) 10.343км

Балтика Калининград (Руска Б лига) - Сакалин Сакалинск (Руска Б лига) 7.537км

Балтика Калининград (Руска Б лига) - -Енергија Кабаровск (Руска Б лига) 7026км

Зенит Санкт Петербург (Русија) - Луч-Енергија Владивосток (Русија) 6531км

Велингтон Финикс (А-лига) - Перт Глори (А-Лига) 5258км

Порто Рико Исландерс (УСЛ) - Ванкувер Вајткепс (УСЛ) 5004км

Медан (Индонезија) - Персипура Јајапура (Индонезија) 4717км

Њу Ингланд Револушн (МЛС) – Лос Анђелес Галакси/Чивас УСА (МЛС) 4166км

Чангчун Јатаи (Кина) - Шенжен Шанкинђин (Кина) 3550км

Депортес Арика (Чиле Примера Б) - Депортес Порто Монт (Чиле Примера Б) 3078км

Коментари / 0

Оставите коментар