Koja su najgora gostovanja na svijetu?

Deset najgorih gostovanja na svetu! Putuju osam dana, prevale sedam vremenskih zona i četvrtinu planete!

Fudbal 14.03.2015 | 14:00
Koja su najgora gostovanja na svijetu?

Da li ste čuli za urugvajsku „tramvaj ligu“? Tamo je u sezoni 2012/13 od 16 prvoligaša čak 15 bilo iz Montevidea. Jedini „uljez“ zvao se Sero Largo, iz gradića Melja, udaljenog 395 kilometara od metropole. Ostali su bili na površini od 525 kilometara kvadratnih i putovali jedni drugima po pet minuta. Najduži put u Montevideu imali su fudbaleri Huventuda iz predgrađa Las Pijerdasa, koji su za utakmicu s Defensor Sportingom morali da preputuju 20-ak kilometara. Gradskim prevozom ili automobilom, trebalo im je 40 minuta. Te sezone u urugvajskoj Primeri svako kolo igralo se sedam gradskih derbija!

Sada idemo u drugu krajnost...

Znate li koja su najduža gostovanja u svetu fudbala? U Premijerligi to je dvoboj Njukasla i Svonsija. Dva grada udaljena su 1.126 kilometara. Kada bi to čuli fudbaleri Baltike iz Kalinjingrada i Luč Energije iz Vladivostoka, gotovo sigurno bi se slatko nasmejali.

Naime, ova dva kluba prilikom međusobnih gostovanja prevale čak četvrtinu planete da bi odigrali ligašku utakmicu. Udaljenost između Kalinjingrada i Vladivostoka je 10.343 kilometara! Da stvar bude bolja, Baltika i Luč Energija igraju u Drugoj ruskoj ligi!

Kada je u septembru prošle godine Luč slavio u gostima protiv Baltike sa 2:1, pobedu su proslavili s nekoliko hrabrih navijača koji su prešli ukupno više od 20 hiljada kilometara, te prevalili sedam vremenskih zona. Kako se sve može preći ova razdaljina i koliko bi to trajalo?

Četrnaest sati: avionom preko Moskve.

Pet dana i devet sati: ako bi putovali autom, išli bi pored kineske granice, kroz Mongoliju i Kazahstan, te kroz Litvaniju i Letoniju. U jednom smeru potrošili bi goriva u vrednosti od oko 1.200 evra.

Sedam dana i osam sati: ako bi putovali vozom. Cena karte je 8.000 rublji, odnosno oko 125 evra.

Tri meseca: ako ste entuzijast i krenete peške, trebalo bi vam nešto manje od tri meseca. Otprilike, 2.000 sati ili 83 dana hodanja.

Inače, Luč Energija je jedan od najomraženijih ruskih klubova. Razlog? Grad iz kojeg dolaze, Vladivostok – najveća ruska luka na Pacifku – smešten je nedaleko od ruske granice s Kinom i Severnom Korejom. I dok je od Moskve udaljen čak 6.430 kilometara, Peking je na 1.331 km udaljenosti, Tokio na 1.050 km, a do Seoula je samo 750 kilometara. Pamti se izjava Igora Akinfejeva, golmana moskovskog CSKA, nakon dugog puta i teškog poraza 0:4 u Vladivostoku:
„Luč Energija bi trebalo da igra u japanskoj ligi!“

Vladivostok ipak nije zastrašio trojicu navijača Zenita. Oni su 2006. godine na put od 10.000 kilometara krenuli Hondom Sivik. Srećno su doputovali, uživali u pobedi 2:0 svojih ljubimaca, ali kad su trebali nazad kući, automobil im se pokvario. Osam dana Transsibirskom železnicom vraćali su se u Sankt Peterburg, a po povratku ih je klub nagradio za požrtvovnost i vernost – kao poklon ih je sačekao novi automobil!

A dok je Luč Energija u nižem rangu, ne vesele se samo najelitniji ruski klubovi, nego i oni evropski. Kada bi kojim slučajem izborili Evropu i izvukli na primer Nasional iz portugalske Madeire, bilo bi to rekordno gostovanje od 11.000 kilometara!

Deset "najgorih" ligaških gostovanja u svetu:

Baltika Kaliningrad (Ruska B liga) - Luč-Energija Vladivostok (Ruska B liga) 10.343km

Baltika Kaliningrad (Ruska B liga) - Sakalin Sakalinsk (Ruska B liga) 7.537km

Baltika Kaliningrad (Ruska B liga) - -Energija Kabarovsk (Ruska B liga) 7026km

Zenit Sankt Peterburg (Rusija) - Luč-Energija Vladivostok (Rusija) 6531km

Velington Finiks (A-liga) - Pert Glori (A-Liga) 5258km

Porto Riko Islanders (USL) - Vankuver Vajtkeps (USL) 5004km

Medan (Indonezija) - Persipura Jajapura (Indonezija) 4717km

Nju Ingland Revolušn (MLS) – Los Anđeles Galaksi/Čivas USA (MLS) 4166km

Čangčun Jatai (Kina) - Šenžen Šankinđin (Kina) 3550km

Deportes Arika (Čile Primera B) - Deportes Porto Mont (Čile Primera B) 3078km

Komentari / 0

Ostavite komentar