Марди Фиш - истински херој Минесоте!

Скоро 19 месеци од када је одиграо последњи меч на АТП туру, Марди Фиш се вратио и победио у највећој борби у животу. За Фиша изазов није био да превазиђе недаће, да оживи каријеру или се врати међу 10 најбољих где је раније био. Изазов је био да преживи.

Тенис 14.03.2015 | 12:40
Марди Фиш - истински херој Минесоте!

Американац се у четвртак вратио тенису после трогодишње борбе за живот – 2013. су му дијагностиковани проблеми са срцем, због чега је имао и неколико психичких поремећаја.

Момак из Минесоте није успео да победи на повратничком дебију, али је пружио озбиљан отпор сународнику Рајану Херисону који је славио резултатом 6:4, 4:6, 7:6(4).

„Ово је вероватно једини турнир на којем бих могао поново да почнем, пошто је близу куће (Фиш живи у Лос Анђелесу). Било је добро у претходна три и по месеца и одрао сам д**е од рада како бих данас био у оваквој форми. Задовољавајуће је јер је уложен напоран рад. Нисам много тренирао скоро годину дана, можда и више, али ме тенис никада није напустио“, рекао је Фиш.

Године 2000. тада четворогишњи Марди преселио се са породицом на Флориду, а са 18 је постао професионалац. У деценији која је следила освојио је шест АТП титула, а 2004. је направио највећи успех каријере сребром на Олимпијским играма у Атини.

У 2011. остварио је пласман каријере – играо је четвртфинале Вимблдона и финале Мастерса у Синсинатију, што му је омогућило да у једном тренутку буде седми тенисер планете.

Међутим, уследио је пад форме, али и први здравствени проблеми који су најавили пакао. После пораза од Хуана Монака на старту 2012. године Фиш је открио да нешто озбиљно није у реду, када се током ноћи пробудио и осетио да му срце убрзано куца. Срце му је толико снажно куцало да је Фиш мислио да неће преживети.

Обузет паником, заједно са тренером Кристијаном Локаскијом, отишао је у оближњу болницу где му је установљена аритмија. Неколико месеци касније Марди је подвгнут захвату који носи назив катетерска аблација. Процедура је названа катетерска аблација зато што сагорева мали део срчаног мишића. Електронски импулси показују абнормални ритам срца, познат као аритмија, у близини плућних вена, које од плућа воде крв ка срцу.

Ипак, емотивни ожиљци они су који су оставили дубљег трага – почео је да пати од снажних напада анксиозности – били су толико јаки да је био приморан да се повуче пре четврте рунде УС опена 2012. Страх га је потпуно парализовао, постао је затвореник сопствене куће, сопственог ума. Фиш је открио да је у периоду од три месеца имао нападе на сваких 15-30 минута, и да је из куће излазио само да би посетио психијатра.

„Сећам се дана када је Марди био у најлошијем стању, био сам екстремно уплашен за њега. То много говори о карактеру који Фиш поседује. Невероватно је знати колико дубоко је све на Мардија утицало и начин на који се он супротставио ситуацији. Изборио се после две године, дошавши у ситуацију да се бори на највишем нивоу. Он је стварно талентован играч и био је фокусиран само на повратак, превазилажење и напредак“, рекао је Марк Ноулс, садашњи тренер Мардија Фиша.

Иста одлучност која је Фиша учинила једним од највећих бораца на АТП туру, помогла му је да превазиђе ’демоне’ из главе и започне пут повратка, на којем је, према сопственим речима открио себе. Због тога је почео да се бави голфом како би контролисао емоције и постепено се припремао за повратак тенису.

„Голф је био прави спасилац јер сам могао да ’ускочим’ у нешто у чему сам веома добар и што много волим. Приметио сам да напредујем и уживао сам играјући турнире. Био је то прекопирани механизам којим сам скретао мисли са тениса и онога шта други момци раде“, навео је Фиш.

Коначно, успео је поново да ’заволи’ тенис, а повратак је комплетирао наступом на првом Мастерсу сезоне у Индијан Велсу.

„Осећам се сјајно што сам овде. То су ситуације за које радите напорно. Много сам радио како бих био у оваквој форми и тренутно немам никаквих проблема пре и после мечева. Морам бити позитиван, често сам имао обичај да будем преоштар према себи. То је нешто што морам да радим, у супротном, могу упасти у проблем. То је нешто на чему радим са својим спортским психологом јер је за мене неистражена територија. Много сам научио из овога. Немам много очекивања колико ћу турнира одиграти. Све ово је изазов, нешто са чиме сам упознат, али је прошло много времена“, закључио је Фиш.

Григор Димитров и Марди Фиш ове недеље играће у дублу у Индијан Велсу, а Бугарин је навео да има само речи дивљења за Американца.

„Просто је невероватно да се вратио после свега што сам чуо да га је ’стрефило’. Сјајно је јер знам како му је да се налази на терену и има очекивања. Пулс вам се повећава и моментално добијете лептириће у стомаку. Дивим му се и надам се да ће све проћи како треба за њега, а да ћемо се у исто време забављати на терену. Много сам тренирао са Мардијем док сам био у Лос Анђелесу, била је права привилегија. Биће веома забавно у дублу и томе се радујем, увек је добро имати поред себе неког попут Фиша“, истакао је Димитров.

Коментари / 0

Оставите коментар