Mardi Fiš - istinski heroj Minesote!

Skoro 19 meseci od kada je odigrao poslednji meč na ATP turu, Mardi Fiš se vratio i pobedio u najvećoj borbi u životu. Za Fiša izazov nije bio da prevaziđe nedaće, da oživi karijeru ili se vrati među 10 najboljih gde je ranije bio. Izazov je bio da preživi.

Tenis 14.03.2015 | 12:40
Mardi Fiš - istinski heroj Minesote!

Amerikanac se u četvrtak vratio tenisu posle trogodišnje borbe za život – 2013. su mu dijagnostikovani problemi sa srcem, zbog čega je imao i nekoliko psihičkih poremećaja.

Momak iz Minesote nije uspeo da pobedi na povratničkom debiju, ali je pružio ozbiljan otpor sunarodniku Rajanu Herisonu koji je slavio rezultatom 6:4, 4:6, 7:6(4).

„Ovo je verovatno jedini turnir na kojem bih mogao ponovo da počnem, pošto je blizu kuće (Fiš živi u Los Anđelesu). Bilo je dobro u prethodna tri i po meseca i odrao sam d**e od rada kako bih danas bio u ovakvoj formi. Zadovoljavajuće je jer je uložen naporan rad. Nisam mnogo trenirao skoro godinu dana, možda i više, ali me tenis nikada nije napustio“, rekao je Fiš.

Godine 2000. tada četvorogišnji Mardi preselio se sa porodicom na Floridu, a sa 18 je postao profesionalac. U deceniji koja je sledila osvojio je šest ATP titula, a 2004. je napravio najveći uspeh karijere srebrom na Olimpijskim igrama u Atini.

U 2011. ostvario je plasman karijere – igrao je četvrtfinale Vimbldona i finale Mastersa u Sinsinatiju, što mu je omogućilo da u jednom trenutku bude sedmi teniser planete.

Međutim, usledio je pad forme, ali i prvi zdravstveni problemi koji su najavili pakao. Posle poraza od Huana Monaka na startu 2012. godine Fiš je otkrio da nešto ozbiljno nije u redu, kada se tokom noći probudio i osetio da mu srce ubrzano kuca. Srce mu je toliko snažno kucalo da je Fiš mislio da neće preživeti.

Obuzet panikom, zajedno sa trenerom Kristijanom Lokaskijom, otišao je u obližnju bolnicu gde mu je ustanovljena aritmija. Nekoliko meseci kasnije Mardi je podvgnut zahvatu koji nosi naziv kateterska ablacija. Procedura je nazvana kateterska ablacija zato što sagoreva mali deo srčanog mišića. Elektronski impulsi pokazuju abnormalni ritam srca, poznat kao aritmija, u blizini plućnih vena, koje od pluća vode krv ka srcu.

Ipak, emotivni ožiljci oni su koji su ostavili dubljeg traga – počeo je da pati od snažnih napada anksioznosti – bili su toliko jaki da je bio primoran da se povuče pre četvrte runde US opena 2012. Strah ga je potpuno paralizovao, postao je zatvorenik sopstvene kuće, sopstvenog uma. Fiš je otkrio da je u periodu od tri meseca imao napade na svakih 15-30 minuta, i da je iz kuće izlazio samo da bi posetio psihijatra.

„Sećam se dana kada je Mardi bio u najlošijem stanju, bio sam ekstremno uplašen za njega. To mnogo govori o karakteru koji Fiš poseduje. Neverovatno je znati koliko duboko je sve na Mardija uticalo i način na koji se on suprotstavio situaciji. Izborio se posle dve godine, došavši u situaciju da se bori na najvišem nivou. On je stvarno talentovan igrač i bio je fokusiran samo na povratak, prevazilaženje i napredak“, rekao je Mark Nouls, sadašnji trener Mardija Fiša.

Ista odlučnost koja je Fiša učinila jednim od najvećih boraca na ATP turu, pomogla mu je da prevaziđe ’demone’ iz glave i započne put povratka, na kojem je, prema sopstvenim rečima otkrio sebe. Zbog toga je počeo da se bavi golfom kako bi kontrolisao emocije i postepeno se pripremao za povratak tenisu.

„Golf je bio pravi spasilac jer sam mogao da ’uskočim’ u nešto u čemu sam veoma dobar i što mnogo volim. Primetio sam da napredujem i uživao sam igrajući turnire. Bio je to prekopirani mehanizam kojim sam skretao misli sa tenisa i onoga šta drugi momci rade“, naveo je Fiš.

Konačno, uspeo je ponovo da ’zavoli’ tenis, a povratak je kompletirao nastupom na prvom Mastersu sezone u Indijan Velsu.

„Osećam se sjajno što sam ovde. To su situacije za koje radite naporno. Mnogo sam radio kako bih bio u ovakvoj formi i trenutno nemam nikakvih problema pre i posle mečeva. Moram biti pozitivan, često sam imao običaj da budem preoštar prema sebi. To je nešto što moram da radim, u suprotnom, mogu upasti u problem. To je nešto na čemu radim sa svojim sportskim psihologom jer je za mene neistražena teritorija. Mnogo sam naučio iz ovoga. Nemam mnogo očekivanja koliko ću turnira odigrati. Sve ovo je izazov, nešto sa čime sam upoznat, ali je prošlo mnogo vremena“, zaključio je Fiš.

Grigor Dimitrov i Mardi Fiš ove nedelje igraće u dublu u Indijan Velsu, a Bugarin je naveo da ima samo reči divljenja za Amerikanca.

„Prosto je neverovatno da se vratio posle svega što sam čuo da ga je ’strefilo’. Sjajno je jer znam kako mu je da se nalazi na terenu i ima očekivanja. Puls vam se povećava i momentalno dobijete leptiriće u stomaku. Divim mu se i nadam se da će sve proći kako treba za njega, a da ćemo se u isto vreme zabavljati na terenu. Mnogo sam trenirao sa Mardijem dok sam bio u Los Anđelesu, bila je prava privilegija. Biće veoma zabavno u dublu i tome se radujem, uvek je dobro imati pored sebe nekog poput Fiša“, istakao je Dimitrov.

Komentari / 0

Ostavite komentar