Свака 16. улица названа по жени

Од 598 улица на подручју града, тек њих 38 је названо по женама.

Република Српска 13.03.2015 | 20:06
Свака 16. улица названа по жени

Оне по којима неке од градских улица носе имена су оставиле велики траг у различитим сферама живота, али многи сматрају да заслужних дама има много више те да су у овом случају неправедно запостављене.

"Наравно да је то премало и наравно да су заборављене неке битне жене, а некима је чак и 'одузета' улица, иако су биле истакнуте антифашисткиње и бориле се за слободу и бољи живот за све људе. Једна од таквих је, рецимо, народна хероина Југославије Вахида Маглајлић, која је погинула у 35. години", каже Милкица Милојевић, дугогодишња новинарка и друштвени активиста те добитник УНИЦЕФ-ове годишње награде за допринос равноправности полова.

Она је истакла да неке улице носе имена особа које никад нису крочиле у овај град, а многе знамените Бањалучанке су заборављене.

"Тако своје улице немају Драгица Додиг, прва жена ректорица Бањалучког универзитета, Јованка Милошевић, оснивачица "Кола српских сестара" и Црвеног крста у Бањалуци, што је још само један у низу доказа да су жене у тзв. граду жена у ствари маргинализоване", прича Милојевићева.

Историчар Боривоје Милошевић, професор на овдашњем Филозофском факултету те један од чланова комисије која је била задужена за одређивање имена улица у граду, каже да је тачно да је диспропорција велика.

"Дефинитивно постоје неке жене које су заслужиле не само улицу, него и трг и бисту", говори он, истичући да су неке улице назване по људима који апсолутно то не заслужују.

Наводи примјер личне иницијативе да "Српски Шиндлер" Диана Будисављевић, жена која је спасила десетине хиљада људи сигурне смрти од усташа у логору "Јасеновац", добије улицу у Бањалуци, али да иста није усвојена.

"Озбиљан проблем је што су градске важније и веће улице, да тако кажем, заузете, па тако имамо парадокс да један сокак, калдрма пуна рупа, носи име великога цара Константина! Урадити тако нешто је, у најмању руку, скарадно, ради се о једној од најзначајнијих личности свијета, а ругло од улице носи његово име", истиче Милошевић.

Булевар само по Десанки Максимовић

Међу улицама названим према женама су, између осталих, Анке Дракулић, Анђе Кнежевић, Браће и сестара Капор, Царице Милице, Исидоре Секулић, Марије Бурсаћ, Раде Врањешевић, Сестара Леви и друге, док је само један булевар назван према жени - Десанки Максимовић.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ма дај

14.03.2015 06:54

Е,стварно је тренутно, мнооого битно како се и колико улица зове,инаце све друго, у дрзави,функционисе безпрекорно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требало би да има

14.03.2015 21:40

Има ли који град у Србији или Српској улицу која носи име по једном од највећих српских владара у историји - по српском краљу Стефану Твртку И Котроманићу (крунисан 1377. у манастиру Милешева, над гробом Светог Саве, саградио Херцег Нови,...)

ОДГОВОРИТЕ