Svaka 16. ulica nazvana po ženi

Od 598 ulica na području grada, tek njih 38 je nazvano po ženama.

Republika Srpska 13.03.2015 | 20:06
Svaka 16. ulica nazvana po ženi

One po kojima neke od gradskih ulica nose imena su ostavile veliki trag u različitim sferama života, ali mnogi smatraju da zaslužnih dama ima mnogo više te da su u ovom slučaju nepravedno zapostavljene.

"Naravno da je to premalo i naravno da su zaboravljene neke bitne žene, a nekima je čak i 'oduzeta' ulica, iako su bile istaknute antifašistkinje i borile se za slobodu i bolji život za sve ljude. Jedna od takvih je, recimo, narodna heroina Jugoslavije Vahida Maglajlić, koja je poginula u 35. godini", kaže Milkica Milojević, dugogodišnja novinarka i društveni aktivista te dobitnik UNICEF-ove godišnje nagrade za doprinos ravnopravnosti polova.

Ona je istakla da neke ulice nose imena osoba koje nikad nisu kročile u ovaj grad, a mnoge znamenite Banjalučanke su zaboravljene.

"Tako svoje ulice nemaju Dragica Dodig, prva žena rektorica Banjalučkog univerziteta, Jovanka Milošević, osnivačica "Kola srpskih sestara" i Crvenog krsta u Banjaluci, što je još samo jedan u nizu dokaza da su žene u tzv. gradu žena u stvari marginalizovane", priča Milojevićeva.

Istoričar Borivoje Milošević, profesor na ovdašnjem Filozofskom fakultetu te jedan od članova komisije koja je bila zadužena za određivanje imena ulica u gradu, kaže da je tačno da je disproporcija velika.

"Definitivno postoje neke žene koje su zaslužile ne samo ulicu, nego i trg i bistu", govori on, ističući da su neke ulice nazvane po ljudima koji apsolutno to ne zaslužuju.

Navodi primjer lične inicijative da "Srpski Šindler" Diana Budisavljević, žena koja je spasila desetine hiljada ljudi sigurne smrti od ustaša u logoru "Jasenovac", dobije ulicu u Banjaluci, ali da ista nije usvojena.

"Ozbiljan problem je što su gradske važnije i veće ulice, da tako kažem, zauzete, pa tako imamo paradoks da jedan sokak, kaldrma puna rupa, nosi ime velikoga cara Konstantina! Uraditi tako nešto je, u najmanju ruku, skaradno, radi se o jednoj od najznačajnijih ličnosti svijeta, a ruglo od ulice nosi njegovo ime", ističe Milošević.

Bulevar samo po Desanki Maksimović

Među ulicama nazvanim prema ženama su, između ostalih, Anke Drakulić, Anđe Knežević, Braće i sestara Kapor, Carice Milice, Isidore Sekulić, Marije Bursać, Rade Vranješević, Sestara Levi i druge, dok je samo jedan bulevar nazvan prema ženi - Desanki Maksimović.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ma daj

14.03.2015 06:54

E,stvarno je trenutno, mnooogo bitno kako se i koliko ulica zove,inace sve drugo, u drzavi,funkcionise bezprekorno.

ODGOVORITE
Name

Trebalo bi da ima

14.03.2015 21:40

Ima li koji grad u Srbiji ili Srpskoj ulicu koja nosi ime po jednom od najvećih srpskih vladara u istoriji - po srpskom kralju Stefanu Tvrtku I Kotromaniću (krunisan 1377. u manastiru Mileševa, nad grobom Svetog Save, sagradio Herceg Novi,...)

ODGOVORITE