Побједише најсрећнији на свијету, али и најгори у фудбалу!

Историјску победу на старту квалификација за Мундијал 2018. у Русији прославили су у КФЦ-у.

Фудбал 14.03.2015 | 16:20
Побједише најсрећнији на свијету, али и најгори у фудбалу!

Последњепласирана, 209. репрезентација на ФИФА ранг листи, која је у званичним такмичарским утакмицама победила само једном у својој историји, и то 2003. године, направила је највеће изненађење на почетку квалификација за Мундијал 2018. године у Русији.

Бутан је победио и то у гостима!

Ова мала земља са око 750.000 становника разбацаних по врховима Хималаја од којих многи пробијају и висину од 7.000 метара, победила је 175. репрезентацију на свету Шри Ланку. У сред Коломба било је 0:1, а једини гол на мечу постигао је Черинг Дорји у 84. минуту.

Екипа је историјску победу, прву остварену као гост, прославила одласком у ресторан брзе хране КФЦ, који се налазио у близини хотела.

Међутим, посао није завршен за Бутан, јер је 17. марта реванш и то на 2.320 метара надморске висине, у престоници Тимбу! Тамо постоји стадион са 25.000 места (реновирање је завршено 2008. године), на ком Бутан никада није изгубио у историји, највећим делом због тога што је по правилу своје утакмице играо у иностранству (пре реновирања, стадион није испуњавао услове за међународне утакмице).

Сада када може да угости противничку репрезентацију, Бутан може да каже да је чека са скором 2-1-0 на "Чанглимитангу", где су падали тимови попут Монтсерата (4:0, 2002) и Гуама (6:0, 2003), а одолела је Монголија (0:0, 2003).

Колико је фудбал у Бутану напредовао говори и податак да је пре 15 година ова репрезентација поражена резултатом 20:0 у сусрету квалификација за Куп Азије са Кувајтом, после чега је чак постојала иницијатива да се одустане од тог спорта и сва пажња усмери ка поносу нације, стреличарству.

Највећу победу у историји фудбала ове земље изборили су аматери, момци који за бављење фудбалом месечно добијају око 150 долара, а они који би требало да их уче фудбалу до 1990. године нису могли ни да гледају тај спорт на телевизији, јер је она била забрањена у Бутану.

Када је то у отаџбини најмање очекивано, једна група младића отворила је квалификације за Мундијал у Русији 2018. године на херојски начин, тачно 242 дана од финала Светског првенства у Бразилу у ком је Немачка после продужетака победила Аргентину резултатом 1:0.

На неки начин, овај двомеч који играју Шри Ланка и Бутан су квалификације за квалификацијер, јер поражени завршава свој "пут" ка СП већ сада, а победник улази у другу и најмасовнију фазу у азијској зони квалифкација, у којој учествују 34 најбоље пласирана тима и шест победника баража између екипа које у тој зони заузимају места од 35. до 46. позиције (12).

Бутан је тај, 46. у Азији, односно 209. на свету, али не задуго...

С бодовима освојеним на Шри Ланки, Бутан ће се попети на наредној ФИФА ранг листи, на којој тренутно има нула бодова и заостаје два бода за претпоследњом Ангвилом, карипским острвом. Испред су Кукова Острва, смештена у Тихом океану, а испред њих је Џибути из Источне Африке.

Шри Ланка је пета репрезентација коју је Бутан савладао у историји после Монтерата, Гуама, Тибета и Афганистана. Недавно обављено истраживање показало је да су Бутанци најсрећнији народ Азије и осми најсрећнији на свету.

Коментари / 0

Оставите коментар