Pobjediše najsrećniji na svijetu, ali i najgori u fudbalu!

Istorijsku pobedu na startu kvalifikacija za Mundijal 2018. u Rusiji proslavili su u KFC-u.

Fudbal 14.03.2015 | 16:20
Pobjediše najsrećniji na svijetu, ali i najgori u fudbalu!

Poslednjeplasirana, 209. reprezentacija na FIFA rang listi, koja je u zvaničnim takmičarskim utakmicama pobedila samo jednom u svojoj istoriji, i to 2003. godine, napravila je najveće iznenađenje na početku kvalifikacija za Mundijal 2018. godine u Rusiji.

Butan je pobedio i to u gostima!

Ova mala zemlja sa oko 750.000 stanovnika razbacanih po vrhovima Himalaja od kojih mnogi probijaju i visinu od 7.000 metara, pobedila je 175. reprezentaciju na svetu Šri Lanku. U sred Kolomba bilo je 0:1, a jedini gol na meču postigao je Čering Dorji u 84. minutu.

Ekipa je istorijsku pobedu, prvu ostvarenu kao gost, proslavila odlaskom u restoran brze hrane KFC, koji se nalazio u blizini hotela.

Međutim, posao nije završen za Butan, jer je 17. marta revanš i to na 2.320 metara nadmorske visine, u prestonici Timbu! Tamo postoji stadion sa 25.000 mesta (renoviranje je završeno 2008. godine), na kom Butan nikada nije izgubio u istoriji, najvećim delom zbog toga što je po pravilu svoje utakmice igrao u inostranstvu (pre renoviranja, stadion nije ispunjavao uslove za međunarodne utakmice).

Sada kada može da ugosti protivničku reprezentaciju, Butan može da kaže da je čeka sa skorom 2-1-0 na "Čanglimitangu", gde su padali timovi poput Montserata (4:0, 2002) i Guama (6:0, 2003), a odolela je Mongolija (0:0, 2003).

Koliko je fudbal u Butanu napredovao govori i podatak da je pre 15 godina ova reprezentacija poražena rezultatom 20:0 u susretu kvalifikacija za Kup Azije sa Kuvajtom, posle čega je čak postojala inicijativa da se odustane od tog sporta i sva pažnja usmeri ka ponosu nacije, streličarstvu.

Najveću pobedu u istoriji fudbala ove zemlje izborili su amateri, momci koji za bavljenje fudbalom mesečno dobijaju oko 150 dolara, a oni koji bi trebalo da ih uče fudbalu do 1990. godine nisu mogli ni da gledaju taj sport na televiziji, jer je ona bila zabranjena u Butanu.

Kada je to u otadžbini najmanje očekivano, jedna grupa mladića otvorila je kvalifikacije za Mundijal u Rusiji 2018. godine na herojski način, tačno 242 dana od finala Svetskog prvenstva u Brazilu u kom je Nemačka posle produžetaka pobedila Argentinu rezultatom 1:0.

Na neki način, ovaj dvomeč koji igraju Šri Lanka i Butan su kvalifikacije za kvalifikacijer, jer poraženi završava svoj "put" ka SP već sada, a pobednik ulazi u drugu i najmasovniju fazu u azijskoj zoni kvalifkacija, u kojoj učestvuju 34 najbolje plasirana tima i šest pobednika baraža između ekipa koje u toj zoni zauzimaju mesta od 35. do 46. pozicije (12).

Butan je taj, 46. u Aziji, odnosno 209. na svetu, ali ne zadugo...

S bodovima osvojenim na Šri Lanki, Butan će se popeti na narednoj FIFA rang listi, na kojoj trenutno ima nula bodova i zaostaje dva boda za pretposlednjom Angvilom, karipskim ostrvom. Ispred su Kukova Ostrva, smeštena u Tihom okeanu, a ispred njih je Džibuti iz Istočne Afrike.

Šri Lanka je peta reprezentacija koju je Butan savladao u istoriji posle Monterata, Guama, Tibeta i Afganistana. Nedavno obavljeno istraživanje pokazalo je da su Butanci najsrećniji narod Azije i osmi najsrećniji na svetu.

Komentari / 0

Ostavite komentar