Дуле: АБА лига нам је у интересу свима!

Тренер Партизана сматра да регионална лига треба да се мења, али да је квалитетнија од српске и да се треба борити за њено очување.

Кошарка 14.03.2015 | 16:00
Дуле: АБА лига нам је у интересу свима!

ФИБА Европа прошлог викенда је на седници свог Борда повукла чин признавања АБА лиге, што је отворило полемику пре свега о даљој судбини регионалног такмичења, које је у последње три сезоне достигло врхунац значаја, остваривањем проходности у Евролигу и Еврокуп за клубове свих земаља који у њој учествују.

Чују се и гласови заговорника повратка националним лигама, тако да АБА или нека будућа Балканска лига, служе само за подизање квалитета, а да у Европу иде свако из својих граница.

Тренер Партизана Душко Вујошевић има једноставан став.

"Играмо лигу која је квалитетнија. АБА лига је квалитетнија од било које домаће", рекао је Вујошевић на конференцији за медије пред окршај са Задром (недеља, 17.00).

Он је додао да клубови треба да се изборе за бољи статус у оквиру лиге и да се прекине са праксом позивања клубова са стране, као што су Солнок и Левски, који су прошле и ове сезоне правили разне прекршаје.

Ипак, Вујошевић нема дилему да је АБА лига "порасла квалитетом и достигла пристојан ниво" и поручује да се треба борити за њено очување, јер је то најквалитетнија лига коју овдашњи клубови могу да играју из недеље у недељу.

"Потребна је још већа регуларност, али то је друга ствар. Не може неко према личном укусу да одлучује да ли ће се играти Фајнал фор или плеј-оф. Али, ја морам да гледам шта је интерес клубова, а то је играње ове лиге".

Вујошевић се осврнуо и на то што је ФИБА Европа у свом саопштењу о АБА лиги, поручила да признаје Балканску лигу, која је последњих година такмичење од крајње споредног значаја.

"Тако хоће да уруше утицај Евролиге овде. Не износим пуно своје мишљење, јер није кључно, а не желим да мој тим буде талац мог мишљења... АБА лига је знатно боља од српске лиге. Не мора да се игра по сваку цену, али треба да се размисли шта је интерес. Нама је интерес да играмо добру кошарку, а она се игра у АБА лиги".

Јасно је да се шири сукоб води на релацији ФИБА - Евролига, а Вујошевић је подсетио да је Партизан трпео директну, или индиректну штету, од обе институције.

"Партизан не може да буде одушевљен односом Евролиге према клубу. Да се не враћам сада на обезбеђен трогодишњи уговор, па његово рушење, где су учествовали Бора Станковић, Зоран Радовић... Видим да је и сада ту иста екипа. Подсећам и да је Партизан на силу увучен у регионално такмичење. Када је пронађена једна пристојна једначина и када смо се изборили за трогодишњи уговор са Евролигом, клубови који су се борили за то правило, кренули су да га руше. Пуно пута смо били жртва. Први пут када се нисмо пласирали у Евролигу, нисмо добили прилику ни да играмо квалификације..."

Као вероватно сви на овим просторима, тренер црно-белих је против идеје о затварању Евролиге.

"Кошарку не треба да играју само богати. Функционери треба да обезбеде новац клубовима који добро играју, а добри тимови ће да произведу интерес публике. Ми сада ту улазимо у туђе ратове..."

Коментари / 0

Оставите коментар