Dule: ABA liga nam je u interesu svima!

Trener Partizana smatra da regionalna liga treba da se menja, ali da je kvalitetnija od srpske i da se treba boriti za njeno očuvanje.

Košarka 14.03.2015 | 16:00
Dule: ABA liga nam je u interesu svima!

FIBA Evropa prošlog vikenda je na sednici svog Borda povukla čin priznavanja ABA lige, što je otvorilo polemiku pre svega o daljoj sudbini regionalnog takmičenja, koje je u poslednje tri sezone dostiglo vrhunac značaja, ostvarivanjem prohodnosti u Evroligu i Evrokup za klubove svih zemalja koji u njoj učestvuju.

Čuju se i glasovi zagovornika povratka nacionalnim ligama, tako da ABA ili neka buduća Balkanska liga, služe samo za podizanje kvaliteta, a da u Evropu ide svako iz svojih granica.

Trener Partizana Duško Vujošević ima jednostavan stav.

"Igramo ligu koja je kvalitetnija. ABA liga je kvalitetnija od bilo koje domaće", rekao je Vujošević na konferenciji za medije pred okršaj sa Zadrom (nedelja, 17.00).

On je dodao da klubovi treba da se izbore za bolji status u okviru lige i da se prekine sa praksom pozivanja klubova sa strane, kao što su Solnok i Levski, koji su prošle i ove sezone pravili razne prekršaje.

Ipak, Vujošević nema dilemu da je ABA liga "porasla kvalitetom i dostigla pristojan nivo" i poručuje da se treba boriti za njeno očuvanje, jer je to najkvalitetnija liga koju ovdašnji klubovi mogu da igraju iz nedelje u nedelju.

"Potrebna je još veća regularnost, ali to je druga stvar. Ne može neko prema ličnom ukusu da odlučuje da li će se igrati Fajnal for ili plej-of. Ali, ja moram da gledam šta je interes klubova, a to je igranje ove lige".

Vujošević se osvrnuo i na to što je FIBA Evropa u svom saopštenju o ABA ligi, poručila da priznaje Balkansku ligu, koja je poslednjih godina takmičenje od krajnje sporednog značaja.

"Tako hoće da uruše uticaj Evrolige ovde. Ne iznosim puno svoje mišljenje, jer nije ključno, a ne želim da moj tim bude talac mog mišljenja... ABA liga je znatno bolja od srpske lige. Ne mora da se igra po svaku cenu, ali treba da se razmisli šta je interes. Nama je interes da igramo dobru košarku, a ona se igra u ABA ligi".

Jasno je da se širi sukob vodi na relaciji FIBA - Evroliga, a Vujošević je podsetio da je Partizan trpeo direktnu, ili indirektnu štetu, od obe institucije.

"Partizan ne može da bude oduševljen odnosom Evrolige prema klubu. Da se ne vraćam sada na obezbeđen trogodišnji ugovor, pa njegovo rušenje, gde su učestvovali Bora Stanković, Zoran Radović... Vidim da je i sada tu ista ekipa. Podsećam i da je Partizan na silu uvučen u regionalno takmičenje. Kada je pronađena jedna pristojna jednačina i kada smo se izborili za trogodišnji ugovor sa Evroligom, klubovi koji su se borili za to pravilo, krenuli su da ga ruše. Puno puta smo bili žrtva. Prvi put kada se nismo plasirali u Evroligu, nismo dobili priliku ni da igramo kvalifikacije..."

Kao verovatno svi na ovim prostorima, trener crno-belih je protiv ideje o zatvaranju Evrolige.

"Košarku ne treba da igraju samo bogati. Funkcioneri treba da obezbede novac klubovima koji dobro igraju, a dobri timovi će da proizvedu interes publike. Mi sada tu ulazimo u tuđe ratove..."

Komentari / 0

Ostavite komentar