Етоу нису дали да купи сат, јер је ЦРНАЦ?!!!

Самјуел Ето желео је у Лондону да купи сат вредан 15.000 долара, али га је у томе, због чињенице да је тамнопут, спречила продавачица.

Фудбал 13.03.2015 | 22:00
Етоу нису дали да купи сат, јер је ЦРНАЦ?!!!

Ето, који је прошле сезоне играо за лондонски Челси, изјавио је да је његова куповина кредитном картицом одбијена због предрасуда.

Камерунац је један од најактивнијих спортиста света у борби против расизма, а пре неколико дана добио је награду за рад и велики допринос тој борби, Европску медаљу толеранције, коју му је доделила невладина организација Европски савез за толеранцију и помирење (ЕЦТР).

“Питао сам продавачицу, која је такође тамнопута, да ли може да ми покаже сат. Видео сам да се окренула и погледала колеге уз израз лица који је говорио ‘Ух, шта сада да радим?’. Ипак ми је дозволила да погледам сат, ја сам га узео и рекао: ‘Ок, купићу га’. Извадио сам кредитну картицу, отишла је да провуче кроз апарат, вратила се и рекла ми да је одбијена. Питао сам је: ‘Да ли је одбијена или ви не желите да је прихватите?’, јер ми се то догађало много пута. ‘Не, одбијена је’, одговорила ми је”, објаснио је Ето ситуацију у Лондону.

Самјуелов брат много боље говори енглески, па је покушао да се придружи конверзацији.

"Мој брат може себи да приушти овај сат. Начин на који га ви третирате, јасно показује да мислите да нема новца само зато што је црн", рекао је млађи Ето.

Нападач Сампдорије навео је да је девојка у радњи изјавила како је била свесна његовог брата и њега јер је неколико дана пре тога у радњу ушла група Нигеријаца са лажним кредитним картицама.

“Ако један од нас направи грешку, све нас осуђују. Значи ли то да, ако сутра бели човек направи грешку у Африци, треба сви да га осуђујемо? Не!”, додао је 34-годишњи фудбалер.

Радник обезбеђења из Сенегала покушао је да оправда колегиницу, а онда је бившег играча Барселоне и Интера питао како се зове.

“Ако ти кажем име, препознаћеш ме’, рекао сам. Он је само слегнуо раменима и одговорио сам: ‘Ја сам Ето’. Он је повикао: ‘Нееее! Јуче смо моја жена и ја разговарали о теби. Могу ли се фотографисати са тобом, како бих послао супрузи?’. ‘Можемо се сликати, али сте направили грешку јер не можете судити људима према боји њихове коже’, одговорио сам му. Онда сам девојци рекао да ћу у следећем интервјуу испричати ову причу и навести име продавнице, како би сви знали да овде људе третирате другачије. Тада је схватила да могу да је пријавим због тога што је урадила, али је у питању била грешка. Њена грешка категоризације. Не мислим да је расиста, али има стереотипе према црнцима као ‘оним људима”, закључио је Ето.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

xxл

13.03.2015 21:29

Е мој ето колико само данас има"оних људи" опусти се и узивај кад вец мозес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

14.03.2015 17:36

одеш код црнца и купиш сат и ријешио проблем

ОДГОВОРИТЕ