Etou nisu dali da kupi sat, jer je CRNAC?!!!

Samjuel Eto želeo je u Londonu da kupi sat vredan 15.000 dolara, ali ga je u tome, zbog činjenice da je tamnoput, sprečila prodavačica.

Fudbal 13.03.2015 | 22:00
Etou nisu dali da kupi sat, jer je CRNAC?!!!

Eto, koji je prošle sezone igrao za londonski Čelsi, izjavio je da je njegova kupovina kreditnom karticom odbijena zbog predrasuda.

Kamerunac je jedan od najaktivnijih sportista sveta u borbi protiv rasizma, a pre nekoliko dana dobio je nagradu za rad i veliki doprinos toj borbi, Evropsku medalju tolerancije, koju mu je dodelila nevladina organizacija Evropski savez za toleranciju i pomirenje (ECTR).

“Pitao sam prodavačicu, koja je takođe tamnoputa, da li može da mi pokaže sat. Video sam da se okrenula i pogledala kolege uz izraz lica koji je govorio ‘Uh, šta sada da radim?’. Ipak mi je dozvolila da pogledam sat, ja sam ga uzeo i rekao: ‘Ok, kupiću ga’. Izvadio sam kreditnu karticu, otišla je da provuče kroz aparat, vratila se i rekla mi da je odbijena. Pitao sam je: ‘Da li je odbijena ili vi ne želite da je prihvatite?’, jer mi se to događalo mnogo puta. ‘Ne, odbijena je’, odgovorila mi je”, objasnio je Eto situaciju u Londonu.

Samjuelov brat mnogo bolje govori engleski, pa je pokušao da se pridruži konverzaciji.

"Moj brat može sebi da priušti ovaj sat. Način na koji ga vi tretirate, jasno pokazuje da mislite da nema novca samo zato što je crn", rekao je mlađi Eto.

Napadač Sampdorije naveo je da je devojka u radnji izjavila kako je bila svesna njegovog brata i njega jer je nekoliko dana pre toga u radnju ušla grupa Nigerijaca sa lažnim kreditnim karticama.

“Ako jedan od nas napravi grešku, sve nas osuđuju. Znači li to da, ako sutra beli čovek napravi grešku u Africi, treba svi da ga osuđujemo? Ne!”, dodao je 34-godišnji fudbaler.

Radnik obezbeđenja iz Senegala pokušao je da opravda koleginicu, a onda je bivšeg igrača Barselone i Intera pitao kako se zove.

“Ako ti kažem ime, prepoznaćeš me’, rekao sam. On je samo slegnuo ramenima i odgovorio sam: ‘Ja sam Eto’. On je povikao: ‘Neeee! Juče smo moja žena i ja razgovarali o tebi. Mogu li se fotografisati sa tobom, kako bih poslao supruzi?’. ‘Možemo se slikati, ali ste napravili grešku jer ne možete suditi ljudima prema boji njihove kože’, odgovorio sam mu. Onda sam devojci rekao da ću u sledećem intervjuu ispričati ovu priču i navesti ime prodavnice, kako bi svi znali da ovde ljude tretirate drugačije. Tada je shvatila da mogu da je prijavim zbog toga što je uradila, ali je u pitanju bila greška. Njena greška kategorizacije. Ne mislim da je rasista, ali ima stereotipe prema crncima kao ‘onim ljudima”, zaključio je Eto.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

xxl

13.03.2015 21:29

E moj eto koliko samo danas ima"onih ljudi" opusti se i uzivaj kad vec mozes.

ODGOVORITE
Name

Crni

14.03.2015 17:36

odeš kod crnca i kupiš sat i riješio problem

ODGOVORITE