Братунац: Јапанци "саде" малине

Јапанска организација за међународни развој (ЈИЦА) и општина Братунац, током марта и априла, поделиће 220.000 садница малина за проширење засада.

Република Српска 13.03.2015 | 13:37
Братунац: Јапанци "саде" малине

Миладин Живановић каже да нема исплативије пољопривредне културе у Подрињу од производње малина. По дунуму, додаје, домаћинство може да заради и до неколико хиљада марака.

- Имам само дунум малине, прошле године сам произвео три тоне, а сви знају која је цена била, па нека саберу и виде како стоје ствари. Зато сам ове године и посадио четири дунума - каже Живановић.

Управо су ово разлози због којих се малинари одлучују за проширење својих засада, а све је више и оних који се одлучују да први пут покушају са узгојем јагодичастог воћа.

- Велика је заинтересованост била за садницама малине и купине јер је цена била веома добра - истиче Раденко Радовић, начелник одељења за привреду и друштвене делатности општине Братунац.

Откупна цена малина прошле године износила је 3,3 марке. Јесенас је засађено 190.000 нових садница малина и 5.500 купина. У сарадњи са донаторима општина и на пролеће планира да подели нове саднице.

- У току је пројекат набавке нових садница где би јапанска организација набавила 100.000, а општина 120.000 садница - додаје Радовић.

Осим садница, представници јапанске организације пружаће и стручну помоћ као и опрему за ову пољопривредну производњу.

РАНГ-ЛИСТЕ

За 57 воћара са подручја општине Братунац бесплатно је подељено по 1.200 садница малина сорте виламет. И ове саднице су обезбедиле општина Братунац и Јапанска агенција за међународни развој. У братуначком Одељењу за привреду кажу да су саднице овог јагодичастог воћа додељене на основу ранг-листе која је утврђена у складу с јавним позивом, објављеним у септембру прошле године.

- Ми планирамо да наставимо са радом још наредне две године и да дамо помоћ пољопривреди у виду донација опреме и разних садница, неке од њих су малине - каже Тошија Абе.

Тренутна годишња производња малина у општини Братунац износи око 2.000 тона. План је да се за две године производња овог воћа удвостручи.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ТГ ,,Бирац,, Зворник

13.03.2015 15:03

Све је добро док им се не увале Литванци у малињак

ОДГОВОРИТЕ