Bratunac: Japanci "sade" maline

Japanska organizacija za međunarodni razvoj (JICA) i opština Bratunac, tokom marta i aprila, podeliće 220.000 sadnica malina za proširenje zasada.

Republika Srpska 13.03.2015 | 13:37
Bratunac: Japanci "sade" maline

Miladin Živanović kaže da nema isplativije poljoprivredne kulture u Podrinju od proizvodnje malina. Po dunumu, dodaje, domaćinstvo može da zaradi i do nekoliko hiljada maraka.

- Imam samo dunum maline, prošle godine sam proizveo tri tone, a svi znaju koja je cena bila, pa neka saberu i vide kako stoje stvari. Zato sam ove godine i posadio četiri dunuma - kaže Živanović.

Upravo su ovo razlozi zbog kojih se malinari odlučuju za proširenje svojih zasada, a sve je više i onih koji se odlučuju da prvi put pokušaju sa uzgojem jagodičastog voća.

- Velika je zainteresovanost bila za sadnicama maline i kupine jer je cena bila veoma dobra - ističe Radenko Radović, načelnik odeljenja za privredu i društvene delatnosti opštine Bratunac.

Otkupna cena malina prošle godine iznosila je 3,3 marke. Jesenas je zasađeno 190.000 novih sadnica malina i 5.500 kupina. U saradnji sa donatorima opština i na proleće planira da podeli nove sadnice.

- U toku je projekat nabavke novih sadnica gde bi japanska organizacija nabavila 100.000, a opština 120.000 sadnica - dodaje Radović.

Osim sadnica, predstavnici japanske organizacije pružaće i stručnu pomoć kao i opremu za ovu poljoprivrednu proizvodnju.

RANG-LISTE

Za 57 voćara sa područja opštine Bratunac besplatno je podeljeno po 1.200 sadnica malina sorte vilamet. I ove sadnice su obezbedile opština Bratunac i Japanska agencija za međunarodni razvoj. U bratunačkom Odeljenju za privredu kažu da su sadnice ovog jagodičastog voća dodeljene na osnovu rang-liste koja je utvrđena u skladu s javnim pozivom, objavljenim u septembru prošle godine.

- Mi planiramo da nastavimo sa radom još naredne dve godine i da damo pomoć poljoprivredi u vidu donacija opreme i raznih sadnica, neke od njih su maline - kaže Tošija Abe.

Trenutna godišnja proizvodnja malina u opštini Bratunac iznosi oko 2.000 tona. Plan je da se za dve godine proizvodnja ovog voća udvostruči.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

TG ,,Birac,, Zvornik

13.03.2015 15:03

Sve je dobro dok im se ne uvale Litvanci u malinjak

ODGOVORITE