Светлана Ценић: Кад те коцкар кући

Мислим да је сан сваког коцкара да присваја добитак, а да губитак санира неко други. Гледала сам како се зноје они који губе, посебно кад је улог јако велики. Знам и неке који су се политиком почели бавити да би санирали коцкарске дугове, а и оне који су се и буквално коцкали нашим парама.

Република Српска 13.03.2015 | 07:26
Светлана Ценић: Кад те коцкар кући

Зној коцкарског губитка нашим изабраним и постављеним већ одавно бришу мало записи и обвезнице, мало кредит извана, а посебно тендери. Коцкају до изнемоглости, а губитак увек санира неко други, тј. порески обвезници.

Дефицит у буџету, који се претвара у дуг? Порески обвезници. Промашене пројекте? Порески обвезници.

Малверзације у тендерима? Порески обвезници. Километар аутопута у који су уграђени од наручилаца до извођача, плус родбина, кумови и пријатељи? Порески обвезници. Јавна предузећа, у која се смешта и Курта и Мурта? Порески обвезници кроз не само већу цену услуга већ и кроз буџете, који помажу обилато оваква предузећа. Нерад све веће јавне администрације? Порески обвезници. Дугове тзв. успешно приватизованих предузећа? Порески обвезници. Пропале приватизације? Порески обвезници.

И да не набрајам. Огромни су коцкарски дугови. Могла бих мало и о ликвидираној банци, па онда овој што се клима, а којој турише Српска у имену, па онда зашто се купила Балкан Инвестмент, а Бобар пустила да пропадне. Причају запослени да се паре узимале и "на теку". Што не значи да ова Банка Српске није пропаст, само се ушминкава рачуноводство.

Могу и да питам зашто код нас инострани фактор тако здушно заговара либерални концепт, иако су имали огромна издвајања о трошку пореских обвезника санирајући свој финансијски сектор. Где ћеш већег социјализма од тога?! Јер, огромне банке, које су се коцкале парама и измишљале нове финансијске деривате, трговале директно у незајажљивој трци до пара, спасаване су парама пореских обвезника. Образложење: сувише велике да падну, јер пад би изазвао општи колапс.

Ево примера за САД: Баррy Ритхолтз је дошао до цифре од 4,62 трилиона долара, док је износ до којег је дошао Блоомберг Неwс Сервице 7,76 трилиона долара, што је више од укупног збира за Маршалов план, куповине Лоусиане (1803. од Француске), кризе штедно-кредитних асоцијација 1980. (пад 1.043 од укупно 3.234), рата у Кореји, Неw Деала, инвазије у Ираку, рата у Вијетнаму, НАСА-е и спуштања на месец! Понављам: веће од укупног збира свега набројаног! И да. Износ је прерачунат на садашњу вредност долара, односно инфлација урачуната. Да је толика сума уложена у истраживање и развој, сада би већ имали лек против рака, АИДС-а, еболе, глад у свету би била искорењена, а телепортација заменила загађиваче у транспорту.

Колика је штета од промашених политика и пројеката десетогодишње власти СНСД-а са сателитима, сабираћемо дуго, јер се открива један по један промашај. Да не употребим гору, али адекватнију реч. Једнако можемо и о разним периодима у Федерацији, али и на државном нивоу. Менаџери и управа тих коцкарских банака, да их тако назовем, нису били закинути ни за плате, ни за бонусе, баш као и наши политички и административни коцкари.

Тржиште, тржиште, тржиште - вичу углас. Заборављајући да човек прави тржиште, није дошло урезано у камену. Што је јасно и на примеру Канаде, чије је банке ОЕЦД оценила као најсигурније на свету, док су банке САД-а на четрдесетом месту, два места иза Ботсwане, а Уједињено Краљевство је на 44. месту. Канада је једина земља из Г8 која није морала финансијски да помаже своје банке. Научили лекцију из 1990. Од 2004. канадски просечан приход је растао по стопи од 11 посто годишње, у поређењу са пет посто у САД-у.

Земља не мора да има хиперактиван финансијски сектор да би економија расла, зар не? Јер, сетим се свих оних будалаштина наших о томе како ћемо живети од банака и трговине, а посебно су у Републици Српској били презрени сви они који упиташе ко ће производити и за кога. Сад се плаћа цена те ублехе, јер ето и камате на кредите грађанима (скорашњи оглас једне угледне банке) веће су у РС-у него у ФБиХ и Брчко дистрикту.

Можда да погледамо мало и камате на трезорске записе и обвезнице у РС-у и ФБиХ? Е сад, кад је у онаквој Федерацији мањи дуг, а мања и камата по којој се морају задуживати на домаћем тржишту, па мања камата чак и грађанима на кредите, онда је лако замислити колико је девастирана Република Српска. Задња емисија обвезница је једна у низу показатеља очаја, као и прича да се одустало од руског малог, преговараће се само о великом. И добиће велики, само да разјаснимо шта уписати после овог велики.

Јер, како се због санкција руске банке не могу задуживати на међународном тржишту, не знам како то финансијска памет замишља да ће повући тај велики?! И шта би била гаранција? Оно што је раније већ тражено - цела Електропривреда РС-а? Огромни су ти износи, па се опет намеће питање шта би било да није било толико незнања, корупције, криминала и недобронамерности у расипању народних пара.

И гле чуда, ни ови извана не помињу истраживање и развој у пројекту названом Споразум о расту и запошљавању, једнако као што ни код домаћих у "реформама" ни примисли о томе. И онда питају што сам скептик. Ма, 'ајде?! Више је ипак оних које су коцкари раскућили него што их има које су скућили.

Извор: Магазин "Дани"

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

13.03.2015 06:33

КОЦКАЈУ СЕ КОЦКАЈУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мука

13.03.2015 07:03

Када је то све тако одвратно за чути код пропалог народа шта нам раде како добише прошле изборе а за ове немам ријечи све је јасно да и даље крчме нашу муку и никада незнају стати

ОДГОВОРИТЕ
Name

дурмитор

13.03.2015 12:41

Купили брате обећањима, варајући овај збуњени народ у најнижој друштвеној љествици, притисак на запослене по партијској линији у друштвеном сектору и као крајње могу навести да је политичка сцена слична у Р.С јер је ово брод који тоне, а свако од тих политичара само гледа да искористи тај мандат.Она стара вриједи "да врана, врани ичи не копа". У политичкој гарнитури имамо углавном прелетаче и већ виђено. Избори коштају, а и тешко је очекивати да се од блата умјеси добра пита. Можете ли замислити каква би се ватра и погром сручио на онога ко би истински покушао да исправља све ово што су браћа Срби заролали у име народног добра и развоја Р.С.

Name

Василије

13.03.2015 07:13

Коцка увелико траје,на реду је да се народ прокоцка и да га више нема,онда ће та есендеовска братија прогутати саму себе.Ма докле више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

опстанак

13.03.2015 07:23

Треба увести пресјек стања на поцетку и крају мамдата, па ко је лосе водио дрзаву да одговара.У комисији да буду еxперти из свих странака.А прво смањити запослене на будзету испод Европског просјека јер нам је и стандар зивота далеко испод,као и плате у будзету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобо

13.03.2015 07:25

Разумјем засто је Добој приступио заједници Турских опстина,када је Рс и Бих феудално уредјена и феудалци воде народ,са паролом,Све и сад мени,висе немамо разлога за неки понос,све су нам узели и уновцили сто су могли уз благослов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чињеница

13.03.2015 07:38

Све је до наопако насадјеног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЦКА

13.03.2015 07:45

КАД ИЗГУБИШ НАРОД КОЦКАЊЕ ЈЕ ЗАВРШЕНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

13.03.2015 07:53

Слаземо се. Али ста је излаз из ове ситуације. Има ли спаса овом јадном напаценом народу. Зивимо са 10 КМ дневно. Живи смо а као да нисмо. Када це крај насим мукама....толико су унистили народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

13.03.2015 09:12

Све је тако, ал' сте пропустили да детаљније описете КОЦКАЊЕ СА ПРИРОДНИМ РЕСУРСИМА (вода, руде, камен, сљунак, пијесак, вјетар, сунце). Све сто су могли да прокоцкају (ПОКЛОНЕ) прокоцкали су. Само сто тај коцкарски губитак плаца дрзава, А КОЦКАРИ УБИРУ ТЗВ. КОЦКАРСКУ ПИНКУ (издајем ти коцкарски сто, коцкарску собу, карте, цигарете, итд). То је уствари ТРАЗЕЊЕ И ПРИМАЊЕ МИТА ЗА УСТУПЉЕНЕ КОНЦЕСИЈЕ НА ПРИРОДНЕ РЕСХРСЕ. према томе, они (наси "легално изабрани" политицари) коцкају се ПРИРОДНИМ РЕСУРСИМА ДРЗАВЕ-НАРОДА при цему редовно и у правилу народ губи а "ОНИ" добијају. Посебно су карактеристицне концесије на мале хидроелектране (последњих десетак додијељених концесија) гдје су концесије; или узете "за себе" или су "продате" за велике паре. На ту тему спреман је дебео досије (урадјен од независног медјународног истразивацког тима) који це у "погодном политицком тренутку" бити изнесен на свјетло дана. Тацно се зна коме су те концесије додијељене (ко су тзв. Инвеститори), ко их је дао, и колико су оне "костале". Нови министар енергетике има сансу да се извуце ако не прихвати ту врсту игре, али и ако открије или спријеци реализацију вец додјељених а нереализованих концесија под патронатом свог бивсег колеге (који це бити на удару због потписивања незаконито додијељених концесија), А АКО ТО НЕ ОТКРИЈЕ, ОБЈЕЛОДАНИ, ИЛИ СПРИЈЕЦИ, РИЗИКУЈЕ ДА И САМ СА ЊИМА "ПОТОНЕ". Све у свему, цека нас вруце прољеце и љето. Ко презиви прицаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.03.2015 20:01

Радујем се овој најави. Гледамо шта се дешава са концесијама, а нико јос не реагује. Народ је немоћан и измрцварен да би било шта покренуо довољно снажно. Ако се ишта спрема бићемо јако срећни.

Name

ауслендер

13.03.2015 09:19

Коцкарски блеф са великим руским кредитом је толико провидан да му се и дјеца смију и то је и глупост коментарисати. Свака част добиће они од Руса несто, само да не гурну народу а па обичају хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гласац

13.03.2015 10:19

Ниста друго овај народ није ни заслузио , имао је прилику на изборима али оцито да висе вјерују њима наго својим оцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОДЗАК

13.03.2015 10:33

У ПРАВУ СТЕ ЈЕР ЕВО ВАМ ДОКАЗА ТРАСА АУТО ЦЕСТЕ СВИЛАЈ ОДЗАК КОЈА ЈЕ ТРЕБАЛА БИТИ ЗАВРСЕНА ДО КРАЈА 2014 ГОД СЛУЗИ ЗА ЛИЦНО БОГАЦЕЊЕ БИХ ПОЛИТИЦАРА. ПА ТАКО ЦОВИЦ СЕ НАМИРУЈЕ ПРЕКО ТЕМПО ВРАНИЦЕ, БАКИР ПРЕКО ЕУРОАСФАЛТА, А СРПСКИ ПОЛИТИЦАРИ ПРЕКО КРАДЈЕ СЉУНКА ИЗ БОСНЕ СА ЛАЗНИМ ПАПИРИМА. А 10 КИЛОМЕТАРА КРОЗ РАВНИЦУ ПОГОДЈЕНО ЗА 83 МИЛИОНА ЕУРА, АЛ ЗА НАРОД ТО ЈЕ КАО И СВАКА ТРАСА ЈАКО ЗАХТЈЕВНА ДА БИ СЕ МОГЛО КРАСТИ. ТАЦНИЈЕ РАДЕ СТА ХОЦЕ КРАДУ НЕ ПОСТУЈУ. ПРОЈЕКТЕ НАДЗОР НЕМОЦАН ЈЕР ОВО НИ ТУНГУЗИЈИ НИКО НЕ БИ ПРИХВАТИО ПРЕПРАВЉАТИ ПРОЈЕКТЕ И ТАКО У СЛИВУ ДВИЈУ РИЈЕКА ЦЕСТУ ПРАВЕ КРАДЕНИМ РИЈЕЦНИМ СЉУНКОМ САМО ДА БИ СЕ ОНИ СТО ВИСЕ НАМИРИЛИ. АЛ СВЕ ДО ПРВЕ ПОПЛАВЕ ВОДЕ ИЛИ НАРОДА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

13.03.2015 12:50

Интернет је убица револуције. Да није овог бесконацног писања одавно би неко несто покренуо, овако се изјадају по порталима и ником ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само напред

14.03.2015 07:12

Драга господјо Светлана,свака Вам цаст и свака Вам је златна.За разлику од многих, знате о цему говорите и то изговорите,правим народним језиком,без примесе тудјица (или неког "новокомпонованог" језика) тако да Вас свако разуме.Право је задовољство слусати Вас или цитати Васе коментаре.

ОДГОВОРИТЕ