Svetlana Cenić: Kad te kockar kući

Mislim da je san svakog kockara da prisvaja dobitak, a da gubitak sanira neko drugi. Gledala sam kako se znoje oni koji gube, posebno kad je ulog jako veliki. Znam i neke koji su se politikom počeli baviti da bi sanirali kockarske dugove, a i one koji su se i bukvalno kockali našim parama.

Republika Srpska 13.03.2015 | 07:26
Svetlana Cenić: Kad te kockar kući

Znoj kockarskog gubitka našim izabranim i postavljenim već odavno brišu malo zapisi i obveznice, malo kredit izvana, a posebno tenderi. Kockaju do iznemoglosti, a gubitak uvek sanira neko drugi, tj. poreski obveznici.

Deficit u budžetu, koji se pretvara u dug? Poreski obveznici. Promašene projekte? Poreski obveznici.

Malverzacije u tenderima? Poreski obveznici. Kilometar autoputa u koji su ugrađeni od naručilaca do izvođača, plus rodbina, kumovi i prijatelji? Poreski obveznici. Javna preduzeća, u koja se smešta i Kurta i Murta? Poreski obveznici kroz ne samo veću cenu usluga već i kroz budžete, koji pomažu obilato ovakva preduzeća. Nerad sve veće javne administracije? Poreski obveznici. Dugove tzv. uspešno privatizovanih preduzeća? Poreski obveznici. Propale privatizacije? Poreski obveznici.

I da ne nabrajam. Ogromni su kockarski dugovi. Mogla bih malo i o likvidiranoj banci, pa onda ovoj što se klima, a kojoj turiše Srpska u imenu, pa onda zašto se kupila Balkan Investment, a Bobar pustila da propadne. Pričaju zaposleni da se pare uzimale i "na teku". Što ne znači da ova Banka Srpske nije propast, samo se ušminkava računovodstvo.

Mogu i da pitam zašto kod nas inostrani faktor tako zdušno zagovara liberalni koncept, iako su imali ogromna izdvajanja o trošku poreskih obveznika sanirajući svoj finansijski sektor. Gde ćeš većeg socijalizma od toga?! Jer, ogromne banke, koje su se kockale parama i izmišljale nove finansijske derivate, trgovale direktno u nezajažljivoj trci do para, spasavane su parama poreskih obveznika. Obrazloženje: suviše velike da padnu, jer pad bi izazvao opšti kolaps.

Evo primera za SAD: Barry Ritholtz je došao do cifre od 4,62 triliona dolara, dok je iznos do kojeg je došao Bloomberg News Service 7,76 triliona dolara, što je više od ukupnog zbira za Maršalov plan, kupovine Lousiane (1803. od Francuske), krize štedno-kreditnih asocijacija 1980. (pad 1.043 od ukupno 3.234), rata u Koreji, New Deala, invazije u Iraku, rata u Vijetnamu, NASA-e i spuštanja na mesec! Ponavljam: veće od ukupnog zbira svega nabrojanog! I da. Iznos je preračunat na sadašnju vrednost dolara, odnosno inflacija uračunata. Da je tolika suma uložena u istraživanje i razvoj, sada bi već imali lek protiv raka, AIDS-a, ebole, glad u svetu bi bila iskorenjena, a teleportacija zamenila zagađivače u transportu.

Kolika je šteta od promašenih politika i projekata desetogodišnje vlasti SNSD-a sa satelitima, sabiraćemo dugo, jer se otkriva jedan po jedan promašaj. Da ne upotrebim goru, ali adekvatniju reč. Jednako možemo i o raznim periodima u Federaciji, ali i na državnom nivou. Menadžeri i uprava tih kockarskih banaka, da ih tako nazovem, nisu bili zakinuti ni za plate, ni za bonuse, baš kao i naši politički i administrativni kockari.

Tržište, tržište, tržište - viču uglas. Zaboravljajući da čovek pravi tržište, nije došlo urezano u kamenu. Što je jasno i na primeru Kanade, čije je banke OECD ocenila kao najsigurnije na svetu, dok su banke SAD-a na četrdesetom mestu, dva mesta iza Botswane, a Ujedinjeno Kraljevstvo je na 44. mestu. Kanada je jedina zemlja iz G8 koja nije morala finansijski da pomaže svoje banke. Naučili lekciju iz 1990. Od 2004. kanadski prosečan prihod je rastao po stopi od 11 posto godišnje, u poređenju sa pet posto u SAD-u.

Zemlja ne mora da ima hiperaktivan finansijski sektor da bi ekonomija rasla, zar ne? Jer, setim se svih onih budalaština naših o tome kako ćemo živeti od banaka i trgovine, a posebno su u Republici Srpskoj bili prezreni svi oni koji upitaše ko će proizvoditi i za koga. Sad se plaća cena te ublehe, jer eto i kamate na kredite građanima (skorašnji oglas jedne ugledne banke) veće su u RS-u nego u FBiH i Brčko distriktu.

Možda da pogledamo malo i kamate na trezorske zapise i obveznice u RS-u i FBiH? E sad, kad je u onakvoj Federaciji manji dug, a manja i kamata po kojoj se moraju zaduživati na domaćem tržištu, pa manja kamata čak i građanima na kredite, onda je lako zamisliti koliko je devastirana Republika Srpska. Zadnja emisija obveznica je jedna u nizu pokazatelja očaja, kao i priča da se odustalo od ruskog malog, pregovaraće se samo o velikom. I dobiće veliki, samo da razjasnimo šta upisati posle ovog veliki.

Jer, kako se zbog sankcija ruske banke ne mogu zaduživati na međunarodnom tržištu, ne znam kako to finansijska pamet zamišlja da će povući taj veliki?! I šta bi bila garancija? Ono što je ranije već traženo - cela Elektroprivreda RS-a? Ogromni su ti iznosi, pa se opet nameće pitanje šta bi bilo da nije bilo toliko neznanja, korupcije, kriminala i nedobronamernosti u rasipanju narodnih para.

I gle čuda, ni ovi izvana ne pominju istraživanje i razvoj u projektu nazvanom Sporazum o rastu i zapošljavanju, jednako kao što ni kod domaćih u "reformama" ni primisli o tome. I onda pitaju što sam skeptik. Ma, 'ajde?! Više je ipak onih koje su kockari raskućili nego što ih ima koje su skućili.

Izvor: Magazin "Dani"

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

13.03.2015 06:33

KOCKAJU SE KOCKAJU!

ODGOVORITE
Name

muka

13.03.2015 07:03

Kada je to sve tako odvratno za čuti kod propalog naroda šta nam rade kako dobiše prošle izbore a za ove nemam riječi sve je jasno da i dalje krčme našu muku i nikada neznaju stati

ODGOVORITE
Name

durmitor

13.03.2015 12:41

Kupili brate obećanjima, varajući ovaj zbunjeni narod u najnižoj društvenoj ljestvici, pritisak na zaposlene po partijskoj liniji u društvenom sektoru i kao krajnje mogu navesti da je politička scena slična u R.S jer je ovo brod koji tone, a svako od tih političara samo gleda da iskoristi taj mandat.Ona stara vrijedi "da vrana, vrani iči ne kopa". U političkoj garnituri imamo uglavnom preletače i već viđeno. Izbori koštaju, a i teško je očekivati da se od blata umjesi dobra pita. Možete li zamisliti kakva bi se vatra i pogrom sručio na onoga ko bi istinski pokušao da ispravlja sve ovo što su braća Srbi zarolali u ime narodnog dobra i razvoja R.S.

Name

Василије

13.03.2015 07:13

Коцка увелико траје,на реду је да се народ прокоцка и да га више нема,онда ће та есендеовска братија прогутати саму себе.Ма докле више!

ODGOVORITE
Name

opstanak

13.03.2015 07:23

Treba uvesti presjek stanja na pocetku i kraju mamdata, pa ko je lose vodio drzavu da odgovara.U komisiji da budu experti iz svih stranaka.A prvo smanjiti zaposlene na budzetu ispod Evropskog prosjeka jer nam je i standar zivota daleko ispod,kao i plate u budzetu.

ODGOVORITE
Name

Slobo

13.03.2015 07:25

Razumjem zasto je Doboj pristupio zajednici Turskih opstina,kada je Rs i Bih feudalno uredjena i feudalci vode narod,sa parolom,Sve i sad meni,vise nemamo razloga za neki ponos,sve su nam uzeli i unovcili sto su mogli uz blagoslov.

ODGOVORITE
Name

Činjenica

13.03.2015 07:38

Sve je do naopako nasadjenog naroda.

ODGOVORITE
Name

KOCKA

13.03.2015 07:45

KAD IZGUBIŠ NAROD KOCKANJE JE ZAVRŠENO.

ODGOVORITE
Name

borac

13.03.2015 07:53

Slazemo se. Ali sta je izlaz iz ove situacije. Ima li spasa ovom jadnom napacenom narodu. Zivimo sa 10 KM dnevno. Živi smo a kao da nismo. Kada ce kraj nasim mukama....toliko su unistili narod.

ODGOVORITE
Name

SNAGA NARODA

13.03.2015 09:12

Sve je tako, al' ste propustili da detaljnije opisete KOCKANJE SA PRIRODNIM RESURSIMA (voda, rude, kamen, sljunak, pijesak, vjetar, sunce). Sve sto su mogli da prokockaju (POKLONE) prokockali su. Samo sto taj kockarski gubitak placa drzava, A KOCKARI UBIRU TZV. KOCKARSKU PINKU (izdajem ti kockarski sto, kockarsku sobu, karte, cigarete, itd). To je ustvari TRAZENJE I PRIMANJE MITA ZA USTUPLJENE KONCESIJE NA PRIRODNE RESHRSE. prema tome, oni (nasi "legalno izabrani" politicari) kockaju se PRIRODNIM RESURSIMA DRZAVE-NARODA pri cemu redovno i u pravilu narod gubi a "ONI" dobijaju. Posebno su karakteristicne koncesije na male hidroelektrane (poslednjih desetak dodijeljenih koncesija) gdje su koncesije; ili uzete "za sebe" ili su "prodate" za velike pare. Na tu temu spreman je debeo dosije (uradjen od nezavisnog medjunarodnog istrazivackog tima) koji ce u "pogodnom politickom trenutku" biti iznesen na svjetlo dana. Tacno se zna kome su te koncesije dodijeljene (ko su tzv. Investitori), ko ih je dao, i koliko su one "kostale". Novi ministar energetike ima sansu da se izvuce ako ne prihvati tu vrstu igre, ali i ako otkrije ili sprijeci realizaciju vec dodjeljenih a nerealizovanih koncesija pod patronatom svog bivseg kolege (koji ce biti na udaru zbog potpisivanja nezakonito dodijeljenih koncesija), A AKO TO NE OTKRIJE, OBJELODANI, ILI SPRIJECI, RIZIKUJE DA I SAM SA NJIMA "POTONE". Sve u svemu, ceka nas vruce proljece i ljeto. Ko prezivi pricace.

ODGOVORITE
Name

Milan

13.03.2015 20:01

Radujem se ovoj najavi. Gledamo šta se dešava sa koncesijama, a niko jos ne reaguje. Narod je nemoćan i izmrcvaren da bi bilo šta pokrenuo dovoljno snažno. Ako se išta sprema bićemo jako srećni.

Name

auslender

13.03.2015 09:19

Kockarski blef sa velikim ruskim kreditom je toliko providan da mu se i djeca smiju i to je i glupost komentarisati. Svaka čast dobiće oni od Rusa nesto, samo da ne gurnu narodu a pa običaju hoće.

ODGOVORITE
Name

glasac

13.03.2015 10:19

Nista drugo ovaj narod nije ni zasluzio , imao je priliku na izborima ali ocito da vise vjeruju njima nago svojim ocima

ODGOVORITE
Name

ODZAK

13.03.2015 10:33

U PRAVU STE JER EVO VAM DOKAZA TRASA AUTO CESTE SVILAJ ODZAK KOJA JE TREBALA BITI ZAVRSENA DO KRAJA 2014 GOD SLUZI ZA LICNO BOGACENJE BIH POLITICARA. PA TAKO COVIC SE NAMIRUJE PREKO TEMPO VRANICE, BAKIR PREKO EUROASFALTA, A SRPSKI POLITICARI PREKO KRADJE SLJUNKA IZ BOSNE SA LAZNIM PAPIRIMA. A 10 KILOMETARA KROZ RAVNICU POGODJENO ZA 83 MILIONA EURA, AL ZA NAROD TO JE KAO I SVAKA TRASA JAKO ZAHTJEVNA DA BI SE MOGLO KRASTI. TACNIJE RADE STA HOCE KRADU NE POSTUJU. PROJEKTE NADZOR NEMOCAN JER OVO NI TUNGUZIJI NIKO NE BI PRIHVATIO PREPRAVLJATI PROJEKTE I TAKO U SLIVU DVIJU RIJEKA CESTU PRAVE KRADENIM RIJECNIM SLJUNKOM SAMO DA BI SE ONI STO VISE NAMIRILI. AL SVE DO PRVE POPLAVE VODE ILI NARODA .

ODGOVORITE
Name

Radovan

13.03.2015 12:50

Internet je ubica revolucije. Da nije ovog beskonacnog pisanja odavno bi neko nesto pokrenuo, ovako se izjadaju po portalima i nikom nista.

ODGOVORITE
Name

Samo napred

14.03.2015 07:12

Draga gospodjo Svetlana,svaka Vam cast i svaka Vam je zlatna.Za razliku od mnogih, znate o cemu govorite i to izgovorite,pravim narodnim jezikom,bez primese tudjica (ili nekog "novokomponovanog" jezika) tako da Vas svako razume.Pravo je zadovoljstvo slusati Vas ili citati Vase komentare.

ODGOVORITE