Код дјечака једно око црно, а друго зелено

Четворогодишњи дјечак Млађенко Дејановић из Ћукала, који је рођен са различитим бојама очију, изазива велику пажњу мјештана овог и сусједних села у србачкој општини, због ове необичне појаве. На први поглед уочљиво је да малишан има десно око црне, а лијево зелене боје!

Република Српска 12.03.2015 | 18:30
Код дјечака једно око црно, а друго зелено

Мајка Милкица овај феномен код свог дјетета примјетила је  у породилишту, што ју је уплашило, јер је помислила да је ријеч о неком здравственом поремећају. Од доктора је затражила објашњење.

-Добила сам одговор  да не бринем и да дијете неће имати никаквих проблема са видом, јер се ради о нормалној  појави у медицини  коју зову „хетерохромија“ – прича Милкица која живи са невјенчаним супругом Млађаном Дејановићем. И заиста, додаје она, осим велике знатижеље мјештана, малишан нема никаквих проблема у психофизичком развоју.

Србачки педијатор др. Саша Јовичић каже да  разлика у боји дужице ока у медицини може бити насљедна појава, али и узрокована вишком или мањком пигмената.

-У пракси сам сретао дјецу са различитим бојама очију, али су то биле сродне боје као што су сјетло и тамноплава, свјетло и тамнозелена, али је заиста права ријеткост овакав констраст црне и зелене боје, као што је код малог Млађенка  - објашњава др. Јовичић.

Милкица и Млађан Дејановић имају по троје дјеце из првих бракова, а Млађенко је заједничко дијете. Милкица тврди да у њеној породици нико није имао различите боје очију, док Млађан каже да сличну појаву има његова кћерка из првог брака Драгана.

Многи људи при упознавању  највише обраћају пажњу на очи и руке, а метафизичари сматрају да су очи огледало душе. Међу научницима још увијек се води расправа о настајању различитих боја очију.

И многе познате личности на свијету имају овај поремећај. Међу њима су музичар Дејвид Боуви, глумци Роберт Доуни Џуниор, Бенедикт Камербац и Мила Кунис, а различите боје очију, кажу,  имао је и чувени војсковођа, Александар Македонски. Али нико није имао овакве боје очију као мали Млађенко Дејановић из србачког села Ћукали – једно црне, а друго око зелене боје.

Аутор Саво Кесер

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Семберија

13.03.2015 09:01

Преслатка си како год!

ОДГОВОРИТЕ