Kod dječaka jedno oko crno, a drugo zeleno

Četvorogodišnji dječak Mlađenko Dejanović iz Ćukala, koji je rođen sa različitim bojama očiju, izaziva veliku pažnju mještana ovog i susjednih sela u srbačkoj opštini, zbog ove neobične pojave. Na prvi pogled uočljivo je da mališan ima desno oko crne, a lijevo zelene boje!

Republika Srpska 12.03.2015 | 18:30
Kod dječaka jedno oko crno, a drugo zeleno

Majka Milkica ovaj fenomen kod svog djeteta primjetila je  u porodilištu, što ju je uplašilo, jer je pomislila da je riječ o nekom zdravstvenom poremećaju. Od doktora je zatražila objašnjenje.

-Dobila sam odgovor  da ne brinem i da dijete neće imati nikakvih problema sa vidom, jer se radi o normalnoj  pojavi u medicini  koju zovu „heterohromija“ – priča Milkica koja živi sa nevjenčanim suprugom Mlađanom Dejanovićem. I zaista, dodaje ona, osim velike znatiželje mještana, mališan nema nikakvih problema u psihofizičkom razvoju.

Srbački pedijator dr. Saša Jovičić kaže da  razlika u boji dužice oka u medicini može biti nasljedna pojava, ali i uzrokovana viškom ili manjkom pigmenata.

-U praksi sam sretao djecu sa različitim bojama očiju, ali su to bile srodne boje kao što su sjetlo i tamnoplava, svjetlo i tamnozelena, ali je zaista prava rijetkost ovakav konstrast crne i zelene boje, kao što je kod malog Mlađenka  - objašnjava dr. Jovičić.

Milkica i Mlađan Dejanović imaju po troje djece iz prvih brakova, a Mlađenko je zajedničko dijete. Milkica tvrdi da u njenoj porodici niko nije imao različite boje očiju, dok Mlađan kaže da sličnu pojavu ima njegova kćerka iz prvog braka Dragana.

Mnogi ljudi pri upoznavanju  najviše obraćaju pažnju na oči i ruke, a metafizičari smatraju da su oči ogledalo duše. Među naučnicima još uvijek se vodi rasprava o nastajanju različitih boja očiju.

I mnoge poznate ličnosti na svijetu imaju ovaj poremećaj. Među njima su muzičar Dejvid Bouvi, glumci Robert Douni Džunior, Benedikt Kamerbac i Mila Kunis, a različite boje očiju, kažu,  imao je i čuveni vojskovođa, Aleksandar Makedonski. Ali niko nije imao ovakve boje očiju kao mali Mlađenko Dejanović iz srbačkog sela Ćukali – jedno crne, a drugo oko zelene boje.

Autor Savo Keser

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Semberija

13.03.2015 09:01

Preslatka si kako god!

ODGOVORITE