Дан Д за раднике “Нове Романије”

Радници предузећа “Нова Романија” из Сокоца одустали су од блокаде пута Сарајево-Зворник, након разговора са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом, који им је обећао помоћ у рјешавању њихових проблема, иако ово предузеће није општинско, већ у власништву Владе Републике Српске.

Република Српска 12.03.2015 | 17:20
Дан Д за раднике “Нове Романије”

Радници ипак нису одустали од потраживања за неисплаћене плате и повезивање радног стажа.

Око 68 радника “Нове Романије” са нестрпљењем очекује 16. март када би у Соколац, према обећањима Владе Републике Српске требао доћи стратешки партнер из Италије да покрене производњу.

Ако се та обећања и испуне остаје и даље нерјешено питање 11 неисплаћених плата, 26 мјесеци неуплаћених доприноса и блокиран рачун предузећа. Питање је ко ће и како исплатити близу милион марака које радници потражују?

“Људи су доведени до ивице глади. Породице немају шта да једу”, каже предсједник Сидникалне организације “Нове Романије” Вељко Жугић.

Ресорно министарство излаз из тренутне ситуације види у запошљавању 30 радника код новог послодавца, а рјешавање статуса осталих радника кроз Програм социјалног збрињавања, упућивањем на Биро за запошљавање.

У помоћ Владе Српске, као власника предузећа, вјерује једино актуелно руководство “Нове Романије”.

“Већ послије 15. марта требало би да се на сједници Владе РС разматра наш програм и увјерена сам у то да ће се донијети позитивно рјешење”, сматра в.д. директора “Нове Романије” Нада Амовић Мачар.

Радници поручују да не одустају од својих захтјева. Траже и од министарства унутрашњих послова да испита малверзације у предузећу и да реагује СИПА којој су поднијели пријаву за отуђење имовине из Нове Романије и несавјестан рад.

Ко је и како крао из овог предузећа надлежни ће у наредном периоду да испитају, а већ 16. марта знаће се да ли ће нова обећања бити испуњена или ће радници поново бити остављени на цједилу.

БН ТВ

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мирко ц

12.03.2015 19:12

Браво Цицко само нас ти мозес спасити. Да нам сто година будес начелник !

ОДГОВОРИТЕ