Dan D za radnike “Nove Romanije”

Radnici preduzeća “Nova Romanija” iz Sokoca odustali su od blokade puta Sarajevo-Zvornik, nakon razgovora sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom, koji im je obećao pomoć u rješavanju njihovih problema, iako ovo preduzeće nije opštinsko, već u vlasništvu Vlade Republike Srpske.

Republika Srpska 12.03.2015 | 17:20
Dan D za radnike “Nove Romanije”

Radnici ipak nisu odustali od potraživanja za neisplaćene plate i povezivanje radnog staža.

Oko 68 radnika “Nove Romanije” sa nestrpljenjem očekuje 16. mart kada bi u Sokolac, prema obećanjima Vlade Republike Srpske trebao doći strateški partner iz Italije da pokrene proizvodnju.

Ako se ta obećanja i ispune ostaje i dalje nerješeno pitanje 11 neisplaćenih plata, 26 mjeseci neuplaćenih doprinosa i blokiran račun preduzeća. Pitanje je ko će i kako isplatiti blizu milion maraka koje radnici potražuju?

“Ljudi su dovedeni do ivice gladi. Porodice nemaju šta da jedu”, kaže predsjednik Sidnikalne organizacije “Nove Romanije” Veljko Žugić.

Resorno ministarstvo izlaz iz trenutne situacije vidi u zapošljavanju 30 radnika kod novog poslodavca, a rješavanje statusa ostalih radnika kroz Program socijalnog zbrinjavanja, upućivanjem na Biro za zapošljavanje.

U pomoć Vlade Srpske, kao vlasnika preduzeća, vjeruje jedino aktuelno rukovodstvo “Nove Romanije”.

“Već poslije 15. marta trebalo bi da se na sjednici Vlade RS razmatra naš program i uvjerena sam u to da će se donijeti pozitivno rješenje”, smatra v.d. direktora “Nove Romanije” Nada Amović Mačar.

Radnici poručuju da ne odustaju od svojih zahtjeva. Traže i od ministarstva unutrašnjih poslova da ispita malverzacije u preduzeću i da reaguje SIPA kojoj su podnijeli prijavu za otuđenje imovine iz Nove Romanije i nesavjestan rad.

Ko je i kako krao iz ovog preduzeća nadležni će u narednom periodu da ispitaju, a već 16. marta znaće se da li će nova obećanja biti ispunjena ili će radnici ponovo biti ostavljeni na cjedilu.

BN TV

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mirko c

12.03.2015 19:12

Bravo Cicko samo nas ti mozes spasiti. Da nam sto godina budes načelnik !

ODGOVORITE