Накарадно школовање узрок незапослености

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Милко Чолаковић изјавио је данас на Јахорини да је у Републици Српској реално незапослених око 143.000 лица.

Република Српска 12.03.2015 | 13:40
Накарадно школовање узрок незапослености

"Од тога је 30 одсто младих до 30 година, а на евиденцијама незапослених имамо и три доктора наука и 20 магистара, а о мастерима да и не говорим", рекао је новинарима Чолаковић, који је један од учесника седмог Форум о запошљавању младих "Гаранција за младе", чија је тема креирање прилика за запошљавање младих.

Он сматра да су основни узроци велике незапослености у БиХ проблем "накарадног" школовања, али и пасивност инспекцијских органа према сивој економији, тим прије јер подаци говоре да само у Републици Српској "на црно" ради 60.000 људи.

"Имам обичај да у шали кажем да у БиХ није све црно, економија је сива. Мислим да је крајње вријеме да се, када је ријеч о запошљавању, у БиХ пређе са ријечи на дјела", рекао је Чолаковић.

Завод за запошљавање Републике Српске, истиче он, у посљедње вријеме показује изузетно добре резултате без обзира шта о томе причају други, односно они који би требало да стварају услове за запошљавање у БиХ.

Према његовим ријечима, подаци о незапосленим лицима у Српској говоре да је број лица која траже посао за 4,3 одсто мањи него у истом периоду прошле године.

"Влада Републике Српске сваке године, а то је најавила и за ову годину, улаже и уложиће значајна средстав у запошљавање свих категорија становништва", поручио је директор Завода за запошљавање Републике Српске.

Замјеник директора за сарадњу у Амбасади Швајцарске у БиХ Давид Крамер рекао је новинарима да су у оквиру швајцарског портфолија запошљавања, у којем постоји неколико пројеката, сва ангажована лица апсолутно посвећена и мотивисана за реализацију тих пројеката и не прихватају чињеницу да незапослена омладина у БиХ нема могућности за запошљавање, да нема довољно могућности за обуку и мотивацију, односно да у БиХ нема радних мјеста.

"То је напросто нешто што наши пројектни тимови не желе да прихвате и зато је швајцарска Амбасада у БиХ поносна што може да се придружи свим њиховим напорима да се у овој земљи уведу позитивне промјене с циљем побошљања амбијента за запошљавање младих", поручио је Крамер.

Руководилац Пројекта запошљавања младих /ЈЕП/ Ранко Маркуш као један од важнијих резултата овог пројекта истакао је дефинисање Програма локалних иницијатива у који је уложено 120.000 евра, а запослено је 121 младо лице у БиХ.

"Данас на Јахорини промовишемо тај програм локалних иницијатива као алтернативни програм запошљавања младих изван типичних размишљања у смислу запошљавања у великим предузећима или јавној администрацији. Дио потенцијала постоји и у социјалним предузећима и у локалним организацијама", рекао је Маркуш.

Директор Службе за запошљавање Кантона Сарајево Игор Камочај каже да због прописа и метода вођења евиденције данас у БиХ постоји ситуација да су у право на запошљавање уведени и они који на то немају право.

"У Кантону Сарајево покренули смо кампању за промјену одређених прописа, односно да се законодавним путем обезбиједи да се евиденција о незапосленима води у складу са међународним ИЛО-стандардима, то јест да можемо одвојити активу од пасиве, с циљем посвећивања веће пажње лицима која активно траже посао", навео је Камочај.

На форуму о запошљавању младих представљени су резултати ЈЕП локалних иницијатива - пилот програма кроз који је у 2014. години 13 невладиних организација, у партнерству са јавним службама за запошљавање, обезбиједило запослење за 120 младих.

Пројекат запошљавања младих, који је подржала Влада Швајцарске, до сада је помогао запошљавање 3.000 људи. Пројекат проводи консултантска кућа ГОПА.

На форуму учествују представници локалних институција, послодаваца, јавних служби за запошљавање, невладиних организација, међународних донатора и младих.

Организатор скупа је Пројекат запошљавања младих /ЈЕП/, уз подршку Владе Швајцарске.

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

кк

12.03.2015 12:40

Види слику иза овога !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ддд

12.03.2015 13:16

Диван поглед.

Name

КОКС

12.03.2015 12:45

Е ОВО ЈЕ КАТАСТРОФА. БРЗО ЋЕ БИТИ ИЗА РЕШЕТАКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тб

12.03.2015 12:49

Видим слику , жалостно и тужно. Тито ИИ. Овј као Стане Доланц.Све сами увлакачи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

12.03.2015 12:49

Сколовање накарадно? А ко је увео такво сколовање? Него реци ти нама ста је са радним мјестима и силним фирмама покраденим и купљеним за 1 КМ? Сви се ви правите паметни а зна се како сте заврсили сколе с којим се толико ударате у прса, родитељи продавали суме, њиве и пола стале да поткупе професоре .... и ти се насао да паметујес о сколовању, ко ти несто знас!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

12.03.2015 12:55

Наше школство је срозано до црне земље,онај касап га је таквог направио ,по директиви великог баје.А проценти запослених су измишљени,јер свакодневно гледамо како људи остају,из опљачканих фирми,на улици.Нема новог запошљавања без корјенитих економских реформи,ово је само замајавање народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мастер-магистар

12.03.2015 13:04

Па овај је још гори директор од оног Бошка Томића. Он наводно зна колико има реално незапослених. Ја сам магистар а 20 година сам незапослени демобилисани борац и никад ми нису понудили никакав посао, а нисам добио никакву ни помоћ ни стипендију ни подстицај. Све је то резервисано за "татине синове". Кад би почели дијелити надокнаду од Бироа било би и 400 000 незапослених лица у Р.С.-у. Смијенити све ове неспособне старудије и поставити младе и способне људе попут овог Маркуша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

12.03.2015 13:08

Одвојити активу од пасиве......актива су ови татини и мамини синови,а пасива ови остали сто се никад запослити неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

12.03.2015 13:20

Он мени изгледа као да је једва и основну заврсио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

12.03.2015 13:26

СЈЕВЕРНА КОРЕЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хомо сапиенс

12.03.2015 13:27

Цему слузи скола и сколовање, као организован, плански образовно - васпитни процес, кад вецину руководних, одговорних позиција заузимају полуписмени и неискусни медиокритети којима ногице само вире из бу..е корупционаских политицких моцника. А након крацег периода руководјења додју "постено" до новца којим купују дипломе високих скола а онда и дипломе науцних звања. Мислим да нигдје у свијету нема висе мастера и доктора наука, у односу на број становника, као у Републици Српској. Све мастер до мастера, све доктор до доктора, све мој до мојега ... и одосмо полако у пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сваста

12.03.2015 13:53

Директор у мајици за билдање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

12.03.2015 13:56

КАД ПРИЧАШ О НАКАРАДНОМ ШКОЛОВАЊУ ОКРЕНИ СЕ И ПРИЧАЈ ТО МЕСАРУ МИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незапослени

12.03.2015 14:11

Свако сједа гдје не треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јахорина

12.03.2015 14:42

Чим је теби Додик на зиду, ништа од тебе. ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маглов

12.03.2015 20:40

Овај билдер у црној мајици леђа окренуо надалеко чувеној и свима знаној слици..??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДартхИнВадер

13.03.2015 01:11

На слици иза је Адолф Додицк.

ОДГОВОРИТЕ