Nakaradno školovanje uzrok nezaposlenosti

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Milko Čolaković izjavio je danas na Jahorini da je u Republici Srpskoj realno nezaposlenih oko 143.000 lica.

Republika Srpska 12.03.2015 | 13:40
Nakaradno školovanje uzrok nezaposlenosti

"Od toga je 30 odsto mladih do 30 godina, a na evidencijama nezaposlenih imamo i tri doktora nauka i 20 magistara, a o masterima da i ne govorim", rekao je novinarima Čolaković, koji je jedan od učesnika sedmog Forum o zapošljavanju mladih "Garancija za mlade", čija je tema kreiranje prilika za zapošljavanje mladih.

On smatra da su osnovni uzroci velike nezaposlenosti u BiH problem "nakaradnog" školovanja, ali i pasivnost inspekcijskih organa prema sivoj ekonomiji, tim prije jer podaci govore da samo u Republici Srpskoj "na crno" radi 60.000 ljudi.

"Imam običaj da u šali kažem da u BiH nije sve crno, ekonomija je siva. Mislim da je krajnje vrijeme da se, kada je riječ o zapošljavanju, u BiH pređe sa riječi na djela", rekao je Čolaković.

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, ističe on, u posljednje vrijeme pokazuje izuzetno dobre rezultate bez obzira šta o tome pričaju drugi, odnosno oni koji bi trebalo da stvaraju uslove za zapošljavanje u BiH.

Prema njegovim riječima, podaci o nezaposlenim licima u Srpskoj govore da je broj lica koja traže posao za 4,3 odsto manji nego u istom periodu prošle godine.

"Vlada Republike Srpske svake godine, a to je najavila i za ovu godinu, ulaže i uložiće značajna sredstav u zapošljavanje svih kategorija stanovništva", poručio je direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Zamjenik direktora za saradnju u Ambasadi Švajcarske u BiH David Kramer rekao je novinarima da su u okviru švajcarskog portfolija zapošljavanja, u kojem postoji nekoliko projekata, sva angažovana lica apsolutno posvećena i motivisana za realizaciju tih projekata i ne prihvataju činjenicu da nezaposlena omladina u BiH nema mogućnosti za zapošljavanje, da nema dovoljno mogućnosti za obuku i motivaciju, odnosno da u BiH nema radnih mjesta.

"To je naprosto nešto što naši projektni timovi ne žele da prihvate i zato je švajcarska Ambasada u BiH ponosna što može da se pridruži svim njihovim naporima da se u ovoj zemlji uvedu pozitivne promjene s ciljem pobošljanja ambijenta za zapošljavanje mladih", poručio je Kramer.

Rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih /JEP/ Ranko Markuš kao jedan od važnijih rezultata ovog projekta istakao je definisanje Programa lokalnih inicijativa u koji je uloženo 120.000 evra, a zaposleno je 121 mlado lice u BiH.

"Danas na Jahorini promovišemo taj program lokalnih inicijativa kao alternativni program zapošljavanja mladih izvan tipičnih razmišljanja u smislu zapošljavanja u velikim preduzećima ili javnoj administraciji. Dio potencijala postoji i u socijalnim preduzećima i u lokalnim organizacijama", rekao je Markuš.

Direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaj kaže da zbog propisa i metoda vođenja evidencije danas u BiH postoji situacija da su u pravo na zapošljavanje uvedeni i oni koji na to nemaju pravo.

"U Kantonu Sarajevo pokrenuli smo kampanju za promjenu određenih propisa, odnosno da se zakonodavnim putem obezbijedi da se evidencija o nezaposlenima vodi u skladu sa međunarodnim ILO-standardima, to jest da možemo odvojiti aktivu od pasive, s ciljem posvećivanja veće pažnje licima koja aktivno traže posao", naveo je Kamočaj.

Na forumu o zapošljavanju mladih predstavljeni su rezultati JEP lokalnih inicijativa - pilot programa kroz koji je u 2014. godini 13 nevladinih organizacija, u partnerstvu sa javnim službama za zapošljavanje, obezbijedilo zaposlenje za 120 mladih.

Projekat zapošljavanja mladih, koji je podržala Vlada Švajcarske, do sada je pomogao zapošljavanje 3.000 ljudi. Projekat provodi konsultantska kuća GOPA.

Na forumu učestvuju predstavnici lokalnih institucija, poslodavaca, javnih službi za zapošljavanje, nevladinih organizacija, međunarodnih donatora i mladih.

Organizator skupa je Projekat zapošljavanja mladih /JEP/, uz podršku Vlade Švajcarske.

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

kk

12.03.2015 12:40

Vidi sliku iza ovoga !

ODGOVORITE
Name

ddd

12.03.2015 13:16

Divan pogled.

Name

KOKS

12.03.2015 12:45

E OVO JE KATASTROFA. BRZO ĆE BITI IZA REŠETAKA.

ODGOVORITE
Name

tb

12.03.2015 12:49

Vidim sliku , žalostno i tužno. Tito II. Ovj kao Stane Dolanc.Sve sami uvlakači .

ODGOVORITE
Name

Sime

12.03.2015 12:49

Skolovanje nakaradno? A ko je uveo takvo skolovanje? Nego reci ti nama sta je sa radnim mjestima i silnim firmama pokradenim i kupljenim za 1 KM? Svi se vi pravite pametni a zna se kako ste zavrsili skole s kojim se toliko udarate u prsa, roditelji prodavali sume, njive i pola stale da potkupe profesore .... i ti se nasao da pametujes o skolovanju, ko ti nesto znas!!!!!

ODGOVORITE
Name

Василије

12.03.2015 12:55

Наше школство је срозано до црне земље,онај касап га је таквог направио ,по директиви великог баје.А проценти запослених су измишљени,јер свакодневно гледамо како људи остају,из опљачканих фирми,на улици.Нема новог запошљавања без корјенитих економских реформи,ово је само замајавање народа.

ODGOVORITE
Name

master-magistar

12.03.2015 13:04

Pa ovaj je još gori direktor od onog Boška Tomića. On navodno zna koliko ima realno nezaposlenih. Ja sam magistar a 20 godina sam nezaposleni demobilisani borac i nikad mi nisu ponudili nikakav posao, a nisam dobio nikakvu ni pomoć ni stipendiju ni podsticaj. Sve je to rezervisano za "tatine sinove". Kad bi počeli dijeliti nadoknadu od Biroa bilo bi i 400 000 nezaposlenih lica u R.S.-u. Smijeniti sve ove nesposobne starudije i postaviti mlade i sposobne ljude poput ovog Markuša.

ODGOVORITE
Name

Ljiljana

12.03.2015 13:08

Odvojiti aktivu od pasive......aktiva su ovi tatini i mamini sinovi,a pasiva ovi ostali sto se nikad zaposliti nece.

ODGOVORITE
Name

Ja

12.03.2015 13:20

On meni izgleda kao da je jedva i osnovnu zavrsio.

ODGOVORITE
Name

Brod

12.03.2015 13:26

SJEVERNA KOREJA.

ODGOVORITE
Name

Homo sapiens

12.03.2015 13:27

Cemu sluzi skola i skolovanje, kao organizovan, planski obrazovno - vaspitni proces, kad vecinu rukovodnih, odgovornih pozicija zauzimaju polupismeni i neiskusni mediokriteti kojima nogice samo vire iz bu..e korupcionaskih politickih mocnika. A nakon kraceg perioda rukovodjenja dodju "posteno" do novca kojim kupuju diplome visokih skola a onda i diplome naucnih zvanja. Mislim da nigdje u svijetu nema vise mastera i doktora nauka, u odnosu na broj stanovnika, kao u Republici Srpskoj. Sve master do mastera, sve doktor do doktora, sve moj do mojega ... i odosmo polako u pm.

ODGOVORITE
Name

svasta

12.03.2015 13:53

Direktor u majici za bildanje.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

12.03.2015 13:56

KAD PRIČAŠ O NAKARADNOM ŠKOLOVANJU OKRENI SE I PRIČAJ TO MESARU MILI.

ODGOVORITE
Name

Nezaposleni

12.03.2015 14:11

Svako sjeda gdje ne treba.

ODGOVORITE
Name

Jahorina

12.03.2015 14:42

Čim je tebi Dodik na zidu, ništa od tebe. ....

ODGOVORITE
Name

Maglov

12.03.2015 20:40

Ovaj bilder u crnoj majici leđa okrenuo nadaleko čuvenoj i svima znanoj slici..??!!

ODGOVORITE
Name

DarthInVader

13.03.2015 01:11

Na slici iza je Adolf Dodick.

ODGOVORITE