Купци све више траже станове до 40 м2

Грађевинске фирме у Републици Српској покушавају се прилагодити тешкој економској ситуацији на тржишту убрзано градећи зграде са становима мале квадратуре. Инвеститори у области станоградње кажу да купци тренутно највише траже мале станове, површине до 40 метара квадратних, које планирају рентирати или ће их користити млади брачни парови који немају довољно новца да би купили веће станове.

Република Српска 12.03.2015 | 13:22
Купци све више траже станове до 40 м2

Драгиша Марјановић, директор и власник „МДМ комерц“ из Бијељине каже да су мали станови постали својеврстан тренд на тржишту некретнина у овом граду.

„Ове године ћемо градити двије ламеле са око 80 станова. Углавном је ријеч о становима са мањом квадратуром, чија ће цијена по квадрату износити од 1.250 до 1.500 КМ“, каже Марјановић.

Максим Ристић, власник предузећа „Римаx“ каже да ће градити један нови стамбено – пословни објекат у централној градској зони, у Карађорђевој улици, са 16 станова и три пословна простора.

У непосредној близини, у Атинској улици, намјерава градити ламелу са 50 нових станова.

Ристић истиче да је рента прескупа за објекте у ексклузивној зони центра, те да би за наплаћену ренту Градска управа требало да изгради комплетну инфраструктуру инвеститорима у оквиру грађевинских парцела. „Изузетно је висока рента за такозване „оставе“, подрумске и таванске, и ми плаћамо пуну ренту, умјесто да буде 50 одсто нижа од ренте коју плаћамо за остале стамбено – пословне квадрате“.

Ристић истиче да због високе ренте у подрумском простору, гдје су предвиђена гаражна мјеста, мора платити ренту и до 6.000 КМ по једном гаражном мјесту у властитом објекту, што изузетно поскупљује цијену грађења комплетног објекта.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

КОМЕНТАТОР

12.03.2015 20:51

Мањи стан и то без гријања укључим ТА пећ и оно колико пара толико музике..................

ОДГОВОРИТЕ