Kupci sve više traže stanove do 40 m2

Građevinske firme u Republici Srpskoj pokušavaju se prilagoditi teškoj ekonomskoj situaciji na tržištu ubrzano gradeći zgrade sa stanovima male kvadrature. Investitori u oblasti stanogradnje kažu da kupci trenutno najviše traže male stanove, površine do 40 metara kvadratnih, koje planiraju rentirati ili će ih koristiti mladi bračni parovi koji nemaju dovoljno novca da bi kupili veće stanove.

Republika Srpska 12.03.2015 | 13:22
Kupci sve više traže stanove do 40 m2

Dragiša Marjanović, direktor i vlasnik „MDM komerc“ iz Bijeljine kaže da su mali stanovi postali svojevrstan trend na tržištu nekretnina u ovom gradu.

„Ove godine ćemo graditi dvije lamele sa oko 80 stanova. Uglavnom je riječ o stanovima sa manjom kvadraturom, čija će cijena po kvadratu iznositi od 1.250 do 1.500 KM“, kaže Marjanović.

Maksim Ristić, vlasnik preduzeća „Rimax“ kaže da će graditi jedan novi stambeno – poslovni objekat u centralnoj gradskoj zoni, u Karađorđevoj ulici, sa 16 stanova i tri poslovna prostora.

U neposrednoj blizini, u Atinskoj ulici, namjerava graditi lamelu sa 50 novih stanova.

Ristić ističe da je renta preskupa za objekte u ekskluzivnoj zoni centra, te da bi za naplaćenu rentu Gradska uprava trebalo da izgradi kompletnu infrastrukturu investitorima u okviru građevinskih parcela. „Izuzetno je visoka renta za takozvane „ostave“, podrumske i tavanske, i mi plaćamo punu rentu, umjesto da bude 50 odsto niža od rente koju plaćamo za ostale stambeno – poslovne kvadrate“.

Ristić ističe da zbog visoke rente u podrumskom prostoru, gdje su predviđena garažna mjesta, mora platiti rentu i do 6.000 KM po jednom garažnom mjestu u vlastitom objektu, što izuzetno poskupljuje cijenu građenja kompletnog objekta.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

KOMENTATOR

12.03.2015 20:51

Manji stan i to bez grijanja uključim TA peć i ono koliko para toliko muzike..................

ODGOVORITE