Србац: Фискултурна сала завадила село Разбој

Наизглед безазлен неспоразум око коришћења фискултурне сале Основне школе "Доситеј Обрадовић" у Разбоју код Српца прерастао је у конфликт који је прешао локалне оквире. А, о свему је упознат и ресорни министар за просвету и културу Републике Српске и бањалучка епархија.

Република Српска 12.03.2015 | 12:33
Србац: Фискултурна сала завадила село Разбој

Све је почело после катастрофалних поплава у мају и августу прошле године када се, поред осталог, и сала нашла под водом са великом количином муља.

Када је санирана, директор школе Миле Мајданац донео је одлуку о забрани коришћења сале за ваншколске активности како не би дошло до урушавања подова, зидова и фискултурне опреме. Пре поплаве, салу су користили чланови КУД "Младост" чији је председник локални свештеник Младен Продановић и чланови Карате клуба "Стапарски витезови" чији је председник Данијел Дринић.

- Салу смо користили за тренинге чланова фолклорних секција скоро пет година и за то уредно плаћали накнаду. Није нам јасно образложење директора Мајданца да нам забрани употребу сале након што је извршена санација, па смо одржали састанак чланова КУД-а и чланова Карате клуба, на који су дошли и родитељи и том приликом донет је јединствен закључак да се за коришћење сале обратимо новом министру за просвету и културу Републике Српске Дани Малешевићу - каже свештеник Продановић и додаје да је бивши министар Горан Мутабџија дао писмено мишљење да се сала може издати за ове потребе под условом да се не омета васпитно-образовни рад.

Свештеник Продановић нам је рекао и да у овом селу немају адекватних услова за одржавање тренинга и да су директору школе нудили да чланови КУД-а тренирају боси или у приглавцима како не би оштетили паркет, али без успеха па је почело осипање друштва јер је око 50 младих већ дигло руке од фолклора.

Слично говори и председник Карате клуба "Стапарски витезови" Данијел Дринић који каже да се такође боји осипања чланства јер већи део каратиста у Разбој долази из суседних села надајући се да ће моћи тренирати у адекватним условима.

Директор школе Миле Мајданац оспорава наводе да је он искључиви кривац због забране употребе сале тврдећи да од 65 запослених у школи, чак њих 60 није потписало сагласност да се сала уступи на коришћење због нарушавања услова за одвијање редовне наставе.

"Сала још није адекватно опремљена, нема одвојеног улаза за друге кориснике, као ни решено питање одржавања хигијене у вечерњим часовима. Запослене у овој школи посебно је погодио изостанак солидарности чланова ових друштава који се нису укључили у чишћење муља у школском објекту и фискултурној сали после поплава. Имам пуну подршку школског одбора као и одговорност по закону да морам чувати школску имовину" каже директор Миле Мајданац и додаје да ће о понашању свештеника Продановића писмено обавестити владику бањалучког Јефрема.

МИРЕЊЕ

Један број родитеља из овог села сматрају да је конфликт отишао прилично далеко и да би најбоље решење било да се неко из локалне власти и месне заједнице укључи у својству медијатора и организује неку врсту мировног састанка у циљу елиминисања узрока сукоба и успостављања добрих односа између људи који представљају школску и верску институцију у овом селу.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

благо

12.03.2015 13:08

Боже драги који сте ви " врховци" преведите својој дјеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хитно

25.03.2016 21:51

Оставка министра просвете још једна од безброј афера,срам га било.

ОДГОВОРИТЕ