Srbac: Fiskulturna sala zavadila selo Razboj

Naizgled bezazlen nesporazum oko korišćenja fiskulturne sale Osnovne škole "Dositej Obradović" u Razboju kod Srpca prerastao je u konflikt koji je prešao lokalne okvire. A, o svemu je upoznat i resorni ministar za prosvetu i kulturu Republike Srpske i banjalučka eparhija.

Republika Srpska 12.03.2015 | 12:33
Srbac: Fiskulturna sala zavadila selo Razboj

Sve je počelo posle katastrofalnih poplava u maju i avgustu prošle godine kada se, pored ostalog, i sala našla pod vodom sa velikom količinom mulja.

Kada je sanirana, direktor škole Mile Majdanac doneo je odluku o zabrani korišćenja sale za vanškolske aktivnosti kako ne bi došlo do urušavanja podova, zidova i fiskulturne opreme. Pre poplave, salu su koristili članovi KUD "Mladost" čiji je predsednik lokalni sveštenik Mladen Prodanović i članovi Karate kluba "Staparski vitezovi" čiji je predsednik Danijel Drinić.

- Salu smo koristili za treninge članova folklornih sekcija skoro pet godina i za to uredno plaćali naknadu. Nije nam jasno obrazloženje direktora Majdanca da nam zabrani upotrebu sale nakon što je izvršena sanacija, pa smo održali sastanak članova KUD-a i članova Karate kluba, na koji su došli i roditelji i tom prilikom donet je jedinstven zaključak da se za korišćenje sale obratimo novom ministru za prosvetu i kulturu Republike Srpske Dani Maleševiću - kaže sveštenik Prodanović i dodaje da je bivši ministar Goran Mutabdžija dao pismeno mišljenje da se sala može izdati za ove potrebe pod uslovom da se ne ometa vaspitno-obrazovni rad.

Sveštenik Prodanović nam je rekao i da u ovom selu nemaju adekvatnih uslova za održavanje treninga i da su direktoru škole nudili da članovi KUD-a treniraju bosi ili u priglavcima kako ne bi oštetili parket, ali bez uspeha pa je počelo osipanje društva jer je oko 50 mladih već diglo ruke od folklora.

Slično govori i predsednik Karate kluba "Staparski vitezovi" Danijel Drinić koji kaže da se takođe boji osipanja članstva jer veći deo karatista u Razboj dolazi iz susednih sela nadajući se da će moći trenirati u adekvatnim uslovima.

Direktor škole Mile Majdanac osporava navode da je on isključivi krivac zbog zabrane upotrebe sale tvrdeći da od 65 zaposlenih u školi, čak njih 60 nije potpisalo saglasnost da se sala ustupi na korišćenje zbog narušavanja uslova za odvijanje redovne nastave.

"Sala još nije adekvatno opremljena, nema odvojenog ulaza za druge korisnike, kao ni rešeno pitanje održavanja higijene u večernjim časovima. Zaposlene u ovoj školi posebno je pogodio izostanak solidarnosti članova ovih društava koji se nisu uključili u čišćenje mulja u školskom objektu i fiskulturnoj sali posle poplava. Imam punu podršku školskog odbora kao i odgovornost po zakonu da moram čuvati školsku imovinu" kaže direktor Mile Majdanac i dodaje da će o ponašanju sveštenika Prodanovića pismeno obavestiti vladiku banjalučkog Jefrema.

MIRENjE

Jedan broj roditelja iz ovog sela smatraju da je konflikt otišao prilično daleko i da bi najbolje rešenje bilo da se neko iz lokalne vlasti i mesne zajednice uključi u svojstvu medijatora i organizuje neku vrstu mirovnog sastanka u cilju eliminisanja uzroka sukoba i uspostavljanja dobrih odnosa između ljudi koji predstavljaju školsku i versku instituciju u ovom selu.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

blago

12.03.2015 13:08

Bože dragi koji ste vi " vrhovci" prevedite svojoj djeci.

ODGOVORITE
Name

hitno

25.03.2016 21:51

Ostavka ministra prosvete još jedna od bezbroj afera,sram ga bilo.

ODGOVORITE