Вирус пуни амбуланте

У амбулантама породичне медицине, као и педијатрије на подручју града повећан је број пацијената, потврдили су нам у Дому здравља Бањалука.

Република Српска 11.03.2015 | 22:45
Вирус пуни амбуланте

"Повећан је број пацијената са хроничним болестима и број пацијената са вирозама, прехладама и респираторним инфекцијама, као што су упала грла, бронхитис", потврдила је Дијана Ожеговић, портпарол Дома здравља Бањалука.

Стручњаци кажу да су повећању броја пацијената допринијели неадекватни климатски услови, који неповољно утичу на здравље популације. Пацијенти и родитељи истичу да су гужве велике, те да на преглед дуго чекају.

"Водила сам дијете код педијатра због високе температуре и у чекаоници затекла несносну гужву. Много је родитеља довело дјецу због исте тегобе, дјеца данима имају високу температуру и осип по тијелу, а на преглед се поприлично чека, јер сви су 'приоритет'. Такође, доктори кажу да имају пуне руке посла и да би требало да раде дупле смјене да сву дјецу стигну прегледати", рекла је мајка двогодишњег дјечака.

Служба хитне помоћи има посла као и обично, па тамо кажу да број пацијената није знатно повећан. Истичу да је у ноћи на сриједу прегледано 107 пацијената, те обављено и 18 кућних посјета.

"Број пацијената одраслих и дјеце није знатно повећан, али осцилира у 20 до 30 од ноћи до ноћи. Одрасли углавном долазе због проблема са високим крвним притиском и срчаним тегобама. Када су у питању дјеца, то су хебрилна стања и респираторне инфекције", рекла је Нада Бањац, начелница Службе хитне помоћи у Дому здравља.

Истакла је да се током протеклог викенда, у ноћи између петка и суботе у Службу хитне помоћи јавило 69 одраслих пацијената и 34 дјеце, а у ноћи између суботе и недјеље прегледано је 90 одраслих и 29 дјеце.

У случају прехладе доктори препоручују мировање, узимање више течности, витамина Ц кроз повећан унос воћа и поврћа, те редовно провјетравање просторија у којима се борави. Код пацијената са повишеном тјелесном температуром, потребно је узимати парацетамол или нестероидне антиинфламаторне лијекове, а у случају погоршања здравственог стања обавезно се треба јавити на преглед код породичног доктора.

Продаја лијекова

У апотекама на подручју града кажу да је продаја лијекова који ублажавају симптоме прехладе или грипа повећана.

"Осим лијекова који се издају на рецепт, већи број грађана купује производе који ублажавају симптоме прехладе или грипа, али и лијекове који у себи садрже парацетамол", потврдили су у једној апотеци.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МАХАЛАЦ

12.03.2015 08:05

вируси харају, да би се колико толико заштитили избјегавати чекаонице у амбулантама, а кад додјеш код доктора он се фино заштитио маска преко лице, рукавице, себе је заштитио а ми пацијенти.Е једне рукавице за Бог те пито колико пацијената и не мијења их. Онда у апотеци мораш платитити сируп за кашаљ, парацетамол, капи за нос... и шта ти онда преостаје иди у апотеку купи шта ти треба, апотекари су стрпљивији од доктора. Па онда пар дана лези ц витамим и шути.То је најбоље.

ОДГОВОРИТЕ