Virus puni ambulante

U ambulantama porodične medicine, kao i pedijatrije na području grada povećan je broj pacijenata, potvrdili su nam u Domu zdravlja Banjaluka.

Republika Srpska 11.03.2015 | 22:45
Virus puni ambulante

"Povećan je broj pacijenata sa hroničnim bolestima i broj pacijenata sa virozama, prehladama i respiratornim infekcijama, kao što su upala grla, bronhitis", potvrdila je Dijana Ožegović, portparol Doma zdravlja Banjaluka.

Stručnjaci kažu da su povećanju broja pacijenata doprinijeli neadekvatni klimatski uslovi, koji nepovoljno utiču na zdravlje populacije. Pacijenti i roditelji ističu da su gužve velike, te da na pregled dugo čekaju.

"Vodila sam dijete kod pedijatra zbog visoke temperature i u čekaonici zatekla nesnosnu gužvu. Mnogo je roditelja dovelo djecu zbog iste tegobe, djeca danima imaju visoku temperaturu i osip po tijelu, a na pregled se poprilično čeka, jer svi su 'prioritet'. Takođe, doktori kažu da imaju pune ruke posla i da bi trebalo da rade duple smjene da svu djecu stignu pregledati", rekla je majka dvogodišnjeg dječaka.

Služba hitne pomoći ima posla kao i obično, pa tamo kažu da broj pacijenata nije znatno povećan. Ističu da je u noći na srijedu pregledano 107 pacijenata, te obavljeno i 18 kućnih posjeta.

"Broj pacijenata odraslih i djece nije znatno povećan, ali oscilira u 20 do 30 od noći do noći. Odrasli uglavnom dolaze zbog problema sa visokim krvnim pritiskom i srčanim tegobama. Kada su u pitanju djeca, to su hebrilna stanja i respiratorne infekcije", rekla je Nada Banjac, načelnica Službe hitne pomoći u Domu zdravlja.

Istakla je da se tokom proteklog vikenda, u noći između petka i subote u Službu hitne pomoći javilo 69 odraslih pacijenata i 34 djece, a u noći između subote i nedjelje pregledano je 90 odraslih i 29 djece.

U slučaju prehlade doktori preporučuju mirovanje, uzimanje više tečnosti, vitamina C kroz povećan unos voća i povrća, te redovno provjetravanje prostorija u kojima se boravi. Kod pacijenata sa povišenom tjelesnom temperaturom, potrebno je uzimati paracetamol ili nesteroidne antiinflamatorne lijekove, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja obavezno se treba javiti na pregled kod porodičnog doktora.

Prodaja lijekova

U apotekama na području grada kažu da je prodaja lijekova koji ublažavaju simptome prehlade ili gripa povećana.

"Osim lijekova koji se izdaju na recept, veći broj građana kupuje proizvode koji ublažavaju simptome prehlade ili gripa, ali i lijekove koji u sebi sadrže paracetamol", potvrdili su u jednoj apoteci.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MAHALAC

12.03.2015 08:05

virusi haraju, da bi se koliko toliko zaštitili izbjegavati čekaonice u ambulantama, a kad dodješ kod doktora on se fino zaštitio maska preko lice, rukavice, sebe je zaštitio a mi pacijenti.E jedne rukavice za Bog te pito koliko pacijenata i ne mijenja ih. Onda u apoteci moraš platititi sirup za kašalj, paracetamol, kapi za nos... i šta ti onda preostaje idi u apoteku kupi šta ti treba, apotekari su strpljiviji od doktora. Pa onda par dana lezi c vitamim i šuti.To je najbolje.

ODGOVORITE