Анализа: 10 најефикаснијих нападачких трилинга у Европи су...?!

Меси, Нејмар и Суарез имају боље бројке од Реаловог ББЦ терцета, прате их Бајерн и Салзбург, а у Чемпионшипу тренутно блистају тројица нападача у истом клубу.

Фудбал 12.03.2015 | 23:45
Анализа: 10 најефикаснијих нападачких трилинга у Европи су...?!

Када се говори о нападачким трилинзима у европском фудбалу, прво што пада на памет су терцети Барселоне и Реала. Шпански гиганти имају атомске нападе од којих у већини случајева нема спаса. Јако су ретке прилике када се неко из њихових офанзивних трилинга не упише у листу стрелаца током меча.

Годинама уназад смо сведоци ривалитета Кристијана Роналда и Леа Месија и поређења двојице ванземаљаца. Међутим у овој сезони је све чешћа пракса да се вуку паралеле о томе да ли је бољи Брасин јужноамеррички трилинг Меси - Нејмар - Суарез или Реалов БББ трозубац Бејл - Бензема - Роналдо.

Поређења су на месту јер ова два терцета су без премца најефикаснији у Европи. Рачунајући учинак у националним првенствима, Барсин трилинг је за један гол бољи од Реаловог. И то пре свега захваљујући сјајној форми у другом делу сезоне када су Меси и компанија престигли Роналда и саиграче. Барсин напад има 54 гола у Примери, Реалов један мање. Када се то подели са бројем првенствених рунди, испада да Барсин трилинг постиже 2,07 голова по мечу у Примери. Реалов просек је 2,03.

Али, битна је и минутажа коју су играчи имали. У том сегменту, Барселона је још моћнија у односу на конкуренцију с обзиром да је Суарез пропустио почетак сезоне због суспензије. Када се гледа просек по минутажи, Барсини чаробњаци постижу гол на сваких 32 минута! Реал има просек од скоро 38 минута.

Иза њих следи велика празнина. Ако направимо преглед 20 најјачих европских лига у које ћемо уврстити енглески Чемпионшип и немачку Цвајту, тешко је наћи нападачку линију која по бројкама, а камоли по квалитету, може да парира Барсиним и Реаловим звездама.

Следећи најефикаснији трилинзи у Европи долазе из минхенског Бајерна и аустријског Салзбурга. Имају идентичан учинак - 1,62 голова по мечу у националним шампионатима. И док Бајерн и није изненађење, Аустријанци боду очи на овој листи. Заједничко за оба тима је да су неприкосновени владари у домаћим шамнпионатима, и да негују потпуно офанзиван стил игре у којем до изражаја долазе нападачи и офанзивни фудбалери.

За разлику од Барсе и Реала који играју класичних 4-3-3, Бајерн и Ред Бул мењају систем игре и немају на терену увек тројицу потпуно офанзивно оријентисаних играча попут шпанских великана. Бајерн често игра само са једним класичним нападачем, али су ту Робен и Милер у улогама лажних нападача. Салцбург игра са двојицом класичних голгетера којима се са клупе прикључује крилни нападач Масимо Бруно.

У топ пет најефикаснијих трилинга је и нападачка линија ПСВ Ајндховена са крилним нападачима Депајом и Нарсингом и центарфором Де Јонгом. Њих тројица постижу заједно 1,34 голова по мечу у Ередивизији.

Једини клубови у најјачим лигама Европе који још могу да се похвале да њихови нападачки трилинзи постижу више од гола по мечу су још Вотфорд, Јувентус, Зенит и Борнмут.

Највеће изненађење на листи је свакако Вотфорд који са клупе предводи наш Славиша Јокановић. Популарни Стршљенови имају најефикаснији напад у Чемпионшипу. Иако играју у формацији 4-4-2, Јокановић има слатке муке коју двојицу од тројице нападача да пошаље на терен.

Реч је о ческом интернационалцу Матеју Видри, Нигеријцу Одиону Игалоу и дугогодишњој ударној игли Троју Динију. Њих тројица су заједно постигли 44 гола на 36 мечева у Чемпионшипу иако се ретко када дешавало да сва тројица буду на терену. Јокановић им равноправно дели минутажу и то даје сјајне резултате. На сваких 46 минута неко од ове тројице постигне гол за Вотфорд… С обзиром да није реч о ефикасној лиги као што су шпанска, немачка или аустријска, њихов учлинак још више добија на значају јер у Чемпионшипу није лако редовно трести мреже.

Када им се погледа укупна минутажа, просек је још импресивнији. Неко од њих тројице постиже гол на сваких 46 минута! Сличан пример је са Јувентусом који има тројицу класичних нападача, али места на терену у првој постави има само за двојицу. По том сегменту, Вотфордов и Јувентусов биланс је за веће поштовање јер њихови нападачи ретко када проводе заједно време на терену.

Коментари / 0

Оставите коментар