Analiza: 10 najefikasnijih napadačkih trilinga u Evropi su...?!

Mesi, Nejmar i Suarez imaju bolje brojke od Realovog BBC terceta, prate ih Bajern i Salzburg, a u Čempionšipu trenutno blistaju trojica napadača u istom klubu.

Fudbal 12.03.2015 | 23:45
Analiza: 10 najefikasnijih napadačkih trilinga u Evropi su...?!

Kada se govori o napadačkim trilinzima u evropskom fudbalu, prvo što pada na pamet su terceti Barselone i Reala. Španski giganti imaju atomske napade od kojih u većini slučajeva nema spasa. Jako su retke prilike kada se neko iz njihovih ofanzivnih trilinga ne upiše u listu strelaca tokom meča.

Godinama unazad smo svedoci rivaliteta Kristijana Ronalda i Lea Mesija i poređenja dvojice vanzemaljaca. Međutim u ovoj sezoni je sve češća praksa da se vuku paralele o tome da li je bolji Brasin južnoamerrički triling Mesi - Nejmar - Suarez ili Realov BBB trozubac Bejl - Benzema - Ronaldo.

Poređenja su na mestu jer ova dva terceta su bez premca najefikasniji u Evropi. Računajući učinak u nacionalnim prvenstvima, Barsin triling je za jedan gol bolji od Realovog. I to pre svega zahvaljujući sjajnoj formi u drugom delu sezone kada su Mesi i kompanija prestigli Ronalda i saigrače. Barsin napad ima 54 gola u Primeri, Realov jedan manje. Kada se to podeli sa brojem prvenstvenih rundi, ispada da Barsin triling postiže 2,07 golova po meču u Primeri. Realov prosek je 2,03.

Ali, bitna je i minutaža koju su igrači imali. U tom segmentu, Barselona je još moćnija u odnosu na konkurenciju s obzirom da je Suarez propustio početak sezone zbog suspenzije. Kada se gleda prosek po minutaži, Barsini čarobnjaci postižu gol na svakih 32 minuta! Real ima prosek od skoro 38 minuta.

Iza njih sledi velika praznina. Ako napravimo pregled 20 najjačih evropskih liga u koje ćemo uvrstiti engleski Čempionšip i nemačku Cvajtu, teško je naći napadačku liniju koja po brojkama, a kamoli po kvalitetu, može da parira Barsinim i Realovim zvezdama.

Sledeći najefikasniji trilinzi u Evropi dolaze iz minhenskog Bajerna i austrijskog Salzburga. Imaju identičan učinak - 1,62 golova po meču u nacionalnim šampionatima. I dok Bajern i nije iznenađenje, Austrijanci bodu oči na ovoj listi. Zajedničko za oba tima je da su neprikosnoveni vladari u domaćim šamnpionatima, i da neguju potpuno ofanzivan stil igre u kojem do izražaja dolaze napadači i ofanzivni fudbaleri.

Za razliku od Barse i Reala koji igraju klasičnih 4-3-3, Bajern i Red Bul menjaju sistem igre i nemaju na terenu uvek trojicu potpuno ofanzivno orijentisanih igrača poput španskih velikana. Bajern često igra samo sa jednim klasičnim napadačem, ali su tu Roben i Miler u ulogama lažnih napadača. Salcburg igra sa dvojicom klasičnih golgetera kojima se sa klupe priključuje krilni napadač Masimo Bruno.

U top pet najefikasnijih trilinga je i napadačka linija PSV Ajndhovena sa krilnim napadačima Depajom i Narsingom i centarforom De Jongom. Njih trojica postižu zajedno 1,34 golova po meču u Erediviziji.

Jedini klubovi u najjačim ligama Evrope koji još mogu da se pohvale da njihovi napadački trilinzi postižu više od gola po meču su još Votford, Juventus, Zenit i Bornmut.

Najveće iznenađenje na listi je svakako Votford koji sa klupe predvodi naš Slaviša Jokanović. Popularni Stršljenovi imaju najefikasniji napad u Čempionšipu. Iako igraju u formaciji 4-4-2, Jokanović ima slatke muke koju dvojicu od trojice napadača da pošalje na teren.

Reč je o českom internacionalcu Mateju Vidri, Nigerijcu Odionu Igalou i dugogodišnjoj udarnoj igli Troju Diniju. Njih trojica su zajedno postigli 44 gola na 36 mečeva u Čempionšipu iako se retko kada dešavalo da sva trojica budu na terenu. Jokanović im ravnopravno deli minutažu i to daje sjajne rezultate. Na svakih 46 minuta neko od ove trojice postigne gol za Votford… S obzirom da nije reč o efikasnoj ligi kao što su španska, nemačka ili austrijska, njihov učlinak još više dobija na značaju jer u Čempionšipu nije lako redovno tresti mreže.

Kada im se pogleda ukupna minutaža, prosek je još impresivniji. Neko od njih trojice postiže gol na svakih 46 minuta! Sličan primer je sa Juventusom koji ima trojicu klasičnih napadača, ali mesta na terenu u prvoj postavi ima samo za dvojicu. Po tom segmentu, Votfordov i Juventusov bilans je za veće poštovanje jer njihovi napadači retko kada provode zajedno vreme na terenu.

Komentari / 0

Ostavite komentar