ЛШ: Порто је посљедњи “лилипутанац” у друштву милијардера!

По буџету португалски гигант не може да се пореди са Ситијем, ПСЖ-ом, Челсијем, Реалом… Али нико се неће обрадовати ако га буде извукао на жребу за четвртфинале Лиге шампиона.

Фудбал 12.03.2015 | 14:00
ЛШ: Порто је посљедњи “лилипутанац” у друштву милијардера!

Није Базел боранија. Научили су то на тежи начин и Челси и Ливерпул и Манчестер јунајтед. Али ма колико богати фудбалски скоројевићи покушавали да нас убеде да се величина клуба мери стањем на клупском рачуну чињеница је да Порто тврдоглаво одолева зубу времена и успева да са буџетом који се не да ставити у исту раван са рецимо Манчестер Ситијевим или Пари Сен Жерменовим чува своје место у континенталној хијерархији.

Базел је то научио на тежи начин. И та разлика између истински великог клуба какав је Порто и оног који томе тежи била је очита током 90 чудесних минута Змајева на стадиону Драгао. Јасин Браими, Ектор Ерера, Каземиро, па Венсан Абубакар. Човек који је летос стигао из Лоријана и чија препорука је било 15 голова у Лиги 1. У Примеири је пак дао само један. Али када је требало, када је Џексон Мартинез, звер која је од доласка у Португалију 2012. одиграла сваки првенствени меч, била ван строја - Абубакар се испрсио.

И нема ту ничег чудног. Председник Пинто да Кошта могао би да држи катедру на тему пословања фудбалских клубова. Попут мађионичара он увек успева да из нуле извуче – много више нула. И без изузетка да сваком, па и оном који се чини незаменљивим, пронађе достојног наследника. Отуд та дуговечност Порта у најужем кругу великана.

Повремено тај уходани систем падне под искушење, али никада не пукне. И тешко да ће се то десити у скорије време. Још се мастило од новинских хвалоспева после победе од 4:0 није осушило, а на интернету је осванула вест: Представници Кристијана Теља допутовали су у Порто на преговоре са Да Коштином десном руком Енрикеом. Производ Барселониме Ла Масије је током позајмице прошао филтер. Змајеви су спремни да за њега издвоје између 8.000.000 и 10.000.000 евра.

Мислите да ће се преварити у процени? Енрике то ретко ради. Ван Португалије мало познато име. У пракси мозак операције. Човек чије би фудбалске изуме било тешко само и побројати. Процењује се да је од освајања Лиге шампиона 2003. године са Жозеом Мурињом на клупи Енрике на трговини играчима у клупску касу унео више од 500.000.000 евра.

Енрикеов утицај иде толико далеко да се може чути и да се на конференцијама за новинаре не изговара ништа што он претходно није одобрио. У Енглеској се стога више пута писало да Роман Абрамович жели да га доведе. Био је први пик када је Франк Арнесен напустио Лондон. Енрике је међутим лудо веран Да Кошти, па је Абрамович наставио да лута док није схватио да му је решење пред носем у лику Марине Грановскаје. Логика је мање више иста – ископати квалитет, а притом зарадити.

Случајност или не, али у досадашњем току ове сезоне у Лиги шампиона само Порто и Челси још не знају за пораз. Ко год буде извукао Змајеве за противнике у четвртфиналу сигурно такав исход неће дочекати са еуфоричним изразом лица, иако нема сумње да ће добити једног од сиромашнијих противника. Други ће свакако доћи из реванша Бајера и Атлетика, али то су ипак тимови који расту у много јачим националним шампионатима. Порто нема тај луксуз. Међутим нема ни комплекс од великих.
"Кадри смо да свакоме изађемо на црту. Нећемо се задовољити четвртфиналом", категоричан је Тељо.

Чувени Ђанлука Вијали, сада угледни коментатор на телевизији Скај Италији нема шта да дода.
"Порто нико не би смео да потцени. Има тамо много веома занимљивих играча, нису још изгубили утакмицу, а одбрана им је зло!", одушевљен је легендарни голгетер Јувентуса.

Одушевљена је и фудбалска планета. Сви воле аутсајдере. Само... Са мудрошћу који су деценијама прикупљали на стадиону Драгао тешко да се Порто може сврстати у ту категорију. Истински гигант европског фудбала. Мало је таквих.

Коментари / 0

Оставите коментар