LŠ: Porto je posljednji “liliputanac” u društvu milijardera!

Po budžetu portugalski gigant ne može da se poredi sa Sitijem, PSŽ-om, Čelsijem, Realom… Ali niko se neće obradovati ako ga bude izvukao na žrebu za četvrtfinale Lige šampiona.

Fudbal 12.03.2015 | 14:00
LŠ: Porto je posljednji “liliputanac” u društvu milijardera!

Nije Bazel boranija. Naučili su to na teži način i Čelsi i Liverpul i Mančester junajted. Ali ma koliko bogati fudbalski skorojevići pokušavali da nas ubede da se veličina kluba meri stanjem na klupskom računu činjenica je da Porto tvrdoglavo odoleva zubu vremena i uspeva da sa budžetom koji se ne da staviti u istu ravan sa recimo Mančester Sitijevim ili Pari Sen Žermenovim čuva svoje mesto u kontinentalnoj hijerarhiji.

Bazel je to naučio na teži način. I ta razlika između istinski velikog kluba kakav je Porto i onog koji tome teži bila je očita tokom 90 čudesnih minuta Zmajeva na stadionu Dragao. Jasin Braimi, Ektor Erera, Kazemiro, pa Vensan Abubakar. Čovek koji je letos stigao iz Lorijana i čija preporuka je bilo 15 golova u Ligi 1. U Primeiri je pak dao samo jedan. Ali kada je trebalo, kada je Džekson Martinez, zver koja je od dolaska u Portugaliju 2012. odigrala svaki prvenstveni meč, bila van stroja - Abubakar se isprsio.

I nema tu ničeg čudnog. Predsednik Pinto da Košta mogao bi da drži katedru na temu poslovanja fudbalskih klubova. Poput mađioničara on uvek uspeva da iz nule izvuče – mnogo više nula. I bez izuzetka da svakom, pa i onom koji se čini nezamenljivim, pronađe dostojnog naslednika. Otud ta dugovečnost Porta u najužem krugu velikana.

Povremeno taj uhodani sistem padne pod iskušenje, ali nikada ne pukne. I teško da će se to desiti u skorije vreme. Još se mastilo od novinskih hvalospeva posle pobede od 4:0 nije osušilo, a na internetu je osvanula vest: Predstavnici Kristijana Telja doputovali su u Porto na pregovore sa Da Koštinom desnom rukom Enrikeom. Proizvod Barselonime La Masije je tokom pozajmice prošao filter. Zmajevi su spremni da za njega izdvoje između 8.000.000 i 10.000.000 evra.

Mislite da će se prevariti u proceni? Enrike to retko radi. Van Portugalije malo poznato ime. U praksi mozak operacije. Čovek čije bi fudbalske izume bilo teško samo i pobrojati. Procenjuje se da je od osvajanja Lige šampiona 2003. godine sa Žozeom Murinjom na klupi Enrike na trgovini igračima u klupsku kasu uneo više od 500.000.000 evra.

Enrikeov uticaj ide toliko daleko da se može čuti i da se na konferencijama za novinare ne izgovara ništa što on prethodno nije odobrio. U Engleskoj se stoga više puta pisalo da Roman Abramovič želi da ga dovede. Bio je prvi pik kada je Frank Arnesen napustio London. Enrike je međutim ludo veran Da Košti, pa je Abramovič nastavio da luta dok nije shvatio da mu je rešenje pred nosem u liku Marine Granovskaje. Logika je manje više ista – iskopati kvalitet, a pritom zaraditi.

Slučajnost ili ne, ali u dosadašnjem toku ove sezone u Ligi šampiona samo Porto i Čelsi još ne znaju za poraz. Ko god bude izvukao Zmajeve za protivnike u četvrtfinalu sigurno takav ishod neće dočekati sa euforičnim izrazom lica, iako nema sumnje da će dobiti jednog od siromašnijih protivnika. Drugi će svakako doći iz revanša Bajera i Atletika, ali to su ipak timovi koji rastu u mnogo jačim nacionalnim šampionatima. Porto nema taj luksuz. Međutim nema ni kompleks od velikih.
"Kadri smo da svakome izađemo na crtu. Nećemo se zadovoljiti četvrtfinalom", kategoričan je Teljo.

Čuveni Đanluka Vijali, sada ugledni komentator na televiziji Skaj Italiji nema šta da doda.
"Porto niko ne bi smeo da potceni. Ima tamo mnogo veoma zanimljivih igrača, nisu još izgubili utakmicu, a odbrana im je zlo!", oduševljen je legendarni golgeter Juventusa.

Oduševljena je i fudbalska planeta. Svi vole autsajdere. Samo... Sa mudrošću koji su decenijama prikupljali na stadionu Dragao teško da se Porto može svrstati u tu kategoriju. Istinski gigant evropskog fudbala. Malo je takvih.

Komentari / 0

Ostavite komentar