Завијаним стигла храна након седам дана

Двема женама из седам дана завејаног села Трпезе на Радан планини, удаљеном 50 километара од Куршумлије, захваљујући спасиоцима и здравственим радницима, данас је указана медицинска помоћи и допремљена храна.

Србија 11.03.2015 | 19:02
Завијаним стигла храна након седам дана

Здравствени радници хитне службе куршумлијског Дома здравља и спасиоци Сектора за ванредне ситуације из Ниша стигли су после седам сати пробијања кроз сметове на Радан планини до Зорице Павићевић (45) и Миладе Антонијевић (63) којима је лекарска помоћ била непоходна.

Директорка Дома здравља Душанка Тимотијевић рекла је да су обе жене збринуте терапијом и да им је здравствено стање стабилно.

Сметови на путу до села били су виши и од два метра.

Због висине снежних наноса на подручју нововарошске општине завејано је око 60 домаћинстава.

Директор Дирекције за изградњу Мирољуб Шапоњић прецизирао је да су у питању мештани села Трудово, Јасеново, Бела Река и Мишчевићи.

"У тим местима има делова где су снежни наноси висине преко три метра, а ми ћемо и данас наставити чишћење са тешком механизацијом", навео је Шапоњић.

Он каже да је на овом подручју ноћас било падавина, али су сви регионални и општински путеви 1.и 2. реда проходни.

При том је изразио забринутост јер је РХМЗ за наредну ноћ најавио снег и до 30 цм у Новој Вароши. Према Шапоњићевим речима, снабдевање струјом, водом и топлотном енергијом је уредно, а на снази је и даље ванредна ситуација.

Механизација кренула ка Рековцу

Председник општине Рековац Предраг Ђорђевић, изјавио је да је механизација Зимске службе, стигла до завејаних планинских села у тој општини и почела чишћње засеока.

Реч је о панинским селима: Надрље, Шјивица, Доброселица, Каленички Прњавор и Багалинац у којима живи око 600 становника углавном старих.

У већини домова, нормализовано је снабдевање струјом захваљујући великим напорима електромонтера Електродистрибуције Јагодине, истакао је Ђорђевић и напоменуо, да "можда још само по нека кућа у неком засеоку нема струју, али ће је добити током дана".

Телефонске везе функционишу, додао је он.

КРИТИЧНО У КУРШУМЛИЈСКИМ СЕЛИМА

На територији општине Куршумлија данас је због снега критично у неколико најудаљенијих планинских села, потврдио је Бети члан општинског Штаба за ванредне ситуације Горан Ђорђевић.

У куршумлијском Дому здравља потврђено је Бети да је у току данашњег дана било седам позива за хитну лекарску помоћ из различитих најудаљенијих планинских села.

Сви ти људи су истовремено затражили и помоћ у храни.

Извор: Мондо.РС/Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар