Zavijanim stigla hrana nakon sedam dana

Dvema ženama iz sedam dana zavejanog sela Trpeze na Radan planini, udaljenom 50 kilometara od Kuršumlije, zahvaljujući spasiocima i zdravstvenim radnicima, danas je ukazana medicinska pomoći i dopremljena hrana.

Srbija 11.03.2015 | 19:02
Zavijanim stigla hrana nakon sedam dana

Zdravstveni radnici hitne službe kuršumlijskog Doma zdravlja i spasioci Sektora za vanredne situacije iz Niša stigli su posle sedam sati probijanja kroz smetove na Radan planini do Zorice Pavićević (45) i Milade Antonijević (63) kojima je lekarska pomoć bila nepohodna.

Direktorka Doma zdravlja Dušanka Timotijević rekla je da su obe žene zbrinute terapijom i da im je zdravstveno stanje stabilno.

Smetovi na putu do sela bili su viši i od dva metra.

Zbog visine snežnih nanosa na području novovarošske opštine zavejano je oko 60 domaćinstava.

Direktor Direkcije za izgradnju Miroljub Šaponjić precizirao je da su u pitanju meštani sela Trudovo, Jasenovo, Bela Reka i Miščevići.

"U tim mestima ima delova gde su snežni nanosi visine preko tri metra, a mi ćemo i danas nastaviti čišćenje sa teškom mehanizacijom", naveo je Šaponjić.

On kaže da je na ovom području noćas bilo padavina, ali su svi regionalni i opštinski putevi 1.i 2. reda prohodni.

Pri tom je izrazio zabrinutost jer je RHMZ za narednu noć najavio sneg i do 30 cm u Novoj Varoši. Prema Šaponjićevim rečima, snabdevanje strujom, vodom i toplotnom energijom je uredno, a na snazi je i dalje vanredna situacija.

Mehanizacija krenula ka Rekovcu

Predsednik opštine Rekovac Predrag Đorđević, izjavio je da je mehanizacija Zimske službe, stigla do zavejanih planinskih sela u toj opštini i počela čišćnje zaseoka.

Reč je o paninskim selima: Nadrlje, Šjivica, Dobroselica, Kalenički Prnjavor i Bagalinac u kojima živi oko 600 stanovnika uglavnom starih.

U većini domova, normalizovano je snabdevanje strujom zahvaljujući velikim naporima elektromontera Elektrodistribucije Jagodine, istakao je Đorđević i napomenuo, da "možda još samo po neka kuća u nekom zaseoku nema struju, ali će je dobiti tokom dana".

Telefonske veze funkcionišu, dodao je on.

KRITIČNO U KURŠUMLIJSKIM SELIMA

Na teritoriji opštine Kuršumlija danas je zbog snega kritično u nekoliko najudaljenijih planinskih sela, potvrdio je Beti član opštinskog Štaba za vanredne situacije Goran Đorđević.

U kuršumlijskom Domu zdravlja potvrđeno je Beti da je u toku današnjeg dana bilo sedam poziva za hitnu lekarsku pomoć iz različitih najudaljenijih planinskih sela.

Svi ti ljudi su istovremeno zatražili i pomoć u hrani.

Izvor: Mondo.RS/Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar