Дачић борави у Загребу

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић који је допутовао у званичну посету Хрватској састао се са председником Сабора Јосипом Леком а у разговору је обострано исказана жеља за решавањем отворених питања и унапређењем сарадње, јавила је ХРТ.

Србија 11.03.2015 | 14:55
Дачић борави у Загребу

Дачић је изразио спремност за решавање свих отворених питања истакавши да је српско руководство за побољшање односа с Хрватском.

Он је рекао и да су државни секретари министарстава спољних послова Србије и Хрватске задужени за координацију тела која раде на решавању спорних питања.

То су питања несталих особа, положаја српске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији, пописа оптужених или осуђених за ратне злочине, повратка у Хрватску 32. 000 хрватских Срба који у Србији још увек имају статус избеглица, питања њихових пензија, повратка имовине и станарских права, као и повратка хрватског културног блага .

Леко је нагласио да отворена питања не смеју бити кочница у односима и да је истински интерес Хрватске напредак Србије на европском путу.

Председник Сабора очекује да две владе реше отворена питања, у првом реду проблем несталих, случај Вељка Марића и положај хрватске мањине у Србији.

Дачић је изразио уверење да ће случај Марић бити решен на обострано задовољство.

Кад је реч о граници на Дунаву Дачић је поновио став да је Србија за граничну црту по средини реке, али и изразио спремност да се то питање реши међународном арбитражом.

Ивица Дачић у Загребу борави на позив хрватске шефице дипломатије Весне Пусић а током дана разговараће и са председницом државе Колиндом Грабар-Китаровић и премијером Зораном Милановићем.

Милорад Пуповац, председник Српског националног већа у Хрватској, рекао је за ХРТ да посета Дачића Хрватској треба да значи да ће се наставити тамо где се стало пре доста година.

"Очекујем да ће почети да се ради на темама о којима су разговарали Алесандар Вучић и Колинда Грабар-Китаровић, на ономе сто су биле теме и најаве након доласка Вучића на инаугурацију председнице", рекао је Пуповац јуче за ХРТ.

Он је подсетио да је размена заробљеника функционисала до 2011. године све док је постојао споразум о правосудној сарадњи две дрзаве који је у међувремену поништен одлуком Сабора.

"Посетом Вучића и Дачића Хрватској стварају се претпоставке да Марић може да настави да служи казну у Хрватској а истовремено и да се решавају друга питања која оптерећују односе у том подручју", казао је Пуповац.

Он је прецизирао да не треба само да се направи договор о размени него о сарадњи о правним питањима.

"Као што има 45 оптужница на српској страни против хрватских држављана тако има око 3.000 оптужница на хрватској страни, било да је реч о хрватским држављанима српске националности или држављанима Србије против којих је оптужница подигнута у одсуству. То оптерећује односе две државе и ствар треба решити у целини новим споразумом о правосудној сарадњи", закључио је Пуповац.

Иначе, хрватског држављанина Марића Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је 2011. године на затворску казну од 12 година због злочина над српским цивилима, почињених за време рата на хрватској територији. Он је ухапшен у Димитровграду, на граничном прелазу с Бугарском.

Хрватској страни је спорно то што је Србија осудила хрватског држављанина за убиство другог хрватског држављанина српске националности , а које се догодило на територији Хрватске.

И шефица хрватске дипломатије Весна Пусић, која је домаћин Дачићу, јуче је изјавила да се нада позитивном решавању овог случаја уз напомену да "регионална јурисдикција као институт не постоји".

Коментари / 0

Оставите коментар