Dačić boravi u Zagrebu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji je doputovao u zvaničnu posetu Hrvatskoj sastao se sa predsednikom Sabora Josipom Lekom a u razgovoru je obostrano iskazana želja za rešavanjem otvorenih pitanja i unapređenjem saradnje, javila je HRT.

Srbija 11.03.2015 | 14:55
Dačić boravi u Zagrebu

Dačić je izrazio spremnost za rešavanje svih otvorenih pitanja istakavši da je srpsko rukovodstvo za poboljšanje odnosa s Hrvatskom.

On je rekao i da su državni sekretari ministarstava spoljnih poslova Srbije i Hrvatske zaduženi za koordinaciju tela koja rade na rešavanju spornih pitanja.

To su pitanja nestalih osoba, položaja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, popisa optuženih ili osuđenih za ratne zločine, povratka u Hrvatsku 32. 000 hrvatskih Srba koji u Srbiji još uvek imaju status izbeglica, pitanja njihovih penzija, povratka imovine i stanarskih prava, kao i povratka hrvatskog kulturnog blaga .

Leko je naglasio da otvorena pitanja ne smeju biti kočnica u odnosima i da je istinski interes Hrvatske napredak Srbije na evropskom putu.

Predsednik Sabora očekuje da dve vlade reše otvorena pitanja, u prvom redu problem nestalih, slučaj Veljka Marića i položaj hrvatske manjine u Srbiji.

Dačić je izrazio uverenje da će slučaj Marić biti rešen na obostrano zadovoljstvo.

Kad je reč o granici na Dunavu Dačić je ponovio stav da je Srbija za graničnu crtu po sredini reke, ali i izrazio spremnost da se to pitanje reši međunarodnom arbitražom.

Ivica Dačić u Zagrebu boravi na poziv hrvatske šefice diplomatije Vesne Pusić a tokom dana razgovaraće i sa predsednicom države Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Zoranom Milanovićem.

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj, rekao je za HRT da poseta Dačića Hrvatskoj treba da znači da će se nastaviti tamo gde se stalo pre dosta godina.

"Očekujem da će početi da se radi na temama o kojima su razgovarali Alesandar Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović, na onome sto su bile teme i najave nakon dolaska Vučića na inauguraciju predsednice", rekao je Pupovac juče za HRT.

On je podsetio da je razmena zarobljenika funkcionisala do 2011. godine sve dok je postojao sporazum o pravosudnoj saradnji dve drzave koji je u međuvremenu poništen odlukom Sabora.

"Posetom Vučića i Dačića Hrvatskoj stvaraju se pretpostavke da Marić može da nastavi da služi kaznu u Hrvatskoj a istovremeno i da se rešavaju druga pitanja koja opterećuju odnose u tom području", kazao je Pupovac.

On je precizirao da ne treba samo da se napravi dogovor o razmeni nego o saradnji o pravnim pitanjima.

"Kao što ima 45 optužnica na srpskoj strani protiv hrvatskih državljana tako ima oko 3.000 optužnica na hrvatskoj strani, bilo da je reč o hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti ili državljanima Srbije protiv kojih je optužnica podignuta u odsustvu. To opterećuje odnose dve države i stvar treba rešiti u celini novim sporazumom o pravosudnoj saradnji", zaključio je Pupovac.

Inače, hrvatskog državljanina Marića Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je 2011. godine na zatvorsku kaznu od 12 godina zbog zločina nad srpskim civilima, počinjenih za vreme rata na hrvatskoj teritoriji. On je uhapšen u Dimitrovgradu, na graničnom prelazu s Bugarskom.

Hrvatskoj strani je sporno to što je Srbija osudila hrvatskog državljanina za ubistvo drugog hrvatskog državljanina srpske nacionalnosti , a koje se dogodilo na teritoriji Hrvatske.

I šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, koja je domaćin Dačiću, juče je izjavila da se nada pozitivnom rešavanju ovog slučaja uz napomenu da "regionalna jurisdikcija kao institut ne postoji".

Komentari / 0

Ostavite komentar