Ко од спортиста има ''фобију од летења''?

Краљица скока удаљ Ивана Шпановић није једина спортска звезда која зазире од авиона.

Фудбал 12.03.2015 | 08:20
Ко од спортиста има ''фобију од летења''?

Изненадни страх од летења спречио је да се са златом из Прага врати са осталим репрезентативцима.

- Пресео ми је одлазак на првенство кад је било проблема на лету, па сам решила да се вратим аутомобилом - објаснила је сјајна атлетичарка.

Страх од летова бившег холандског аса Дениса Бергкампа изазван је несланом шалом новинара који је дојавио да се у летелици налази бомба, па је авион морао принудно да слети. Од тада је у уговору са Арсеналом имао клаузулу да није обавезан да иде на гостовања!

САВИЋЕВИЋ

Ни Дејану Савићевићу није било свеједно кад се летелица на висини заљуља:

- Ђе је навалио кроз овај облак - отело се Генију на једном немирном лету од Београда до Сарајева, док је хумором покушавао да победи мучнину од пропадања.

КЕЖМАН

Летење није пријало ни нашем асу Матеји Кежману.

- Навукао сам страх на једном лету са Партизаном из Колумбије до Немачке. Била је мећава, турбуленције, а авион је у олуји деловао као играчка. Слетали смо пуних 20 минута, а неки играчи су на крају заплакали.

Данас покушава да убеди себе да остане миран.

- Нервозан сам све док авион не полети, после тога се некако савладавам. С тим живим и борим се јер би ми одустајање много компликовало живот.

ВИДИЋ

Од висине је стрепео и неустрашиви Немања Видић.

- Кад помислим колико сам често у ваздуху, прође ме језа. Ни моја супруга Ана не подноси авион, а како често путујемо заједно навукао сам жесток страх - признао је пре неколико година.

Кошаркаш Милан Гуровић прихватао је краће летове, а на даља путовања ишао само ако мора. Када је са Србијом путовао на Светско првенство 2002. у Индијанаполису, прелетео је океан уз помоћ седатива и нешто алкохола, а касније заблистао и донео нам злато!

КРАЉ

Од дугих летова зазирао је и голман Ивица Краљ, који улази у авион само ако је дистанца већа од хиљаду километара, у противном путује колима. Непријатан осећај је, каже, зарадио на немирним путовањима.

У кошаркашком свету сви знају за фобију тренера Мирослава Николића, помоћника Саше Ђорђевића.

Тенисерку Јелену Јанковић прошле године је уплашио нестанак малезијског авиона изнад океана.

- Кад сам после тога улазила у авион у Сан Дијегу, помислила сам „О Боже, где је тај авион? Изгубио се и они не знају шта је с њим“ - рекла је позната спортисткиња која већи део године проводи на висини од десетак хиљада метара.

Код великог страха не помаже ни статистика, која каже да је авион други по реду најсигурнији вид путовања - безбеднији су само лифт и покретне степенице. Шансе да се доживи авионска несрећа су 1 према 11.000, а аутомобилска - 1:5.000, дакле, најопаснији део путовања авионом је - вожња до аеродрома.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мс 12.03.2015

12.03.2015 11:46

Нека иду пешке кога брига чега се они боје а нису ми баш нешто ни симпатични.

ОДГОВОРИТЕ