Ko od sportista ima ''fobiju od letenja''?

Kraljica skoka udalj Ivana Španović nije jedina sportska zvezda koja zazire od aviona.

Fudbal 12.03.2015 | 08:20
Ko od sportista ima ''fobiju od letenja''?

Iznenadni strah od letenja sprečio je da se sa zlatom iz Praga vrati sa ostalim reprezentativcima.

- Preseo mi je odlazak na prvenstvo kad je bilo problema na letu, pa sam rešila da se vratim automobilom - objasnila je sjajna atletičarka.

Strah od letova bivšeg holandskog asa Denisa Bergkampa izazvan je neslanom šalom novinara koji je dojavio da se u letelici nalazi bomba, pa je avion morao prinudno da sleti. Od tada je u ugovoru sa Arsenalom imao klauzulu da nije obavezan da ide na gostovanja!

SAVIĆEVIĆ

Ni Dejanu Savićeviću nije bilo svejedno kad se letelica na visini zaljulja:

- Đe je navalio kroz ovaj oblak - otelo se Geniju na jednom nemirnom letu od Beograda do Sarajeva, dok je humorom pokušavao da pobedi mučninu od propadanja.

KEŽMAN

Letenje nije prijalo ni našem asu Mateji Kežmanu.

- Navukao sam strah na jednom letu sa Partizanom iz Kolumbije do Nemačke. Bila je mećava, turbulencije, a avion je u oluji delovao kao igračka. Sletali smo punih 20 minuta, a neki igrači su na kraju zaplakali.

Danas pokušava da ubedi sebe da ostane miran.

- Nervozan sam sve dok avion ne poleti, posle toga se nekako savladavam. S tim živim i borim se jer bi mi odustajanje mnogo komplikovalo život.

VIDIĆ

Od visine je strepeo i neustrašivi Nemanja Vidić.

- Kad pomislim koliko sam često u vazduhu, prođe me jeza. Ni moja supruga Ana ne podnosi avion, a kako često putujemo zajedno navukao sam žestok strah - priznao je pre nekoliko godina.

Košarkaš Milan Gurović prihvatao je kraće letove, a na dalja putovanja išao samo ako mora. Kada je sa Srbijom putovao na Svetsko prvenstvo 2002. u Indijanapolisu, preleteo je okean uz pomoć sedativa i nešto alkohola, a kasnije zablistao i doneo nam zlato!

KRALJ

Od dugih letova zazirao je i golman Ivica Kralj, koji ulazi u avion samo ako je distanca veća od hiljadu kilometara, u protivnom putuje kolima. Neprijatan osećaj je, kaže, zaradio na nemirnim putovanjima.

U košarkaškom svetu svi znaju za fobiju trenera Miroslava Nikolića, pomoćnika Saše Đorđevića.

Teniserku Jelenu Janković prošle godine je uplašio nestanak malezijskog aviona iznad okeana.

- Kad sam posle toga ulazila u avion u San Dijegu, pomislila sam „O Bože, gde je taj avion? Izgubio se i oni ne znaju šta je s njim“ - rekla je poznata sportistkinja koja veći deo godine provodi na visini od desetak hiljada metara.

Kod velikog straha ne pomaže ni statistika, koja kaže da je avion drugi po redu najsigurniji vid putovanja - bezbedniji su samo lift i pokretne stepenice. Šanse da se doživi avionska nesreća su 1 prema 11.000, a automobilska - 1:5.000, dakle, najopasniji deo putovanja avionom je - vožnja do aerodroma.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ms 12.03.2015

12.03.2015 11:46

Neka idu peške koga briga čega se oni boje a nisu mi baš nešto ni simpatični.

ODGOVORITE