ЛШ: Може ли Шахтјор проћи ''Немогућу мисију''?!

Има ли Шахтјор чему да се нада на реваншу са Бајерном на Алијанц арени?

Фудбал 11.03.2015 | 19:00
ЛШ: Може ли Шахтјор проћи ''Немогућу мисију''?!

У Каталонији је знао само за хвалоспеве, али откако је Пеп Гвардиола сео на клупу Бајерна упознао је и другу страну медаље. Џаба сурова доминација на немачком тлу, у Минхену су после бруталног марша Јупа Хејнкеса очекивали само најбоље. Гвардиола није испоручио. У прошлосезонском полуфиналу Лиге шампиона Реал Карла Анчелотија очитао му је лекцију. И ма колико то Баварци порицали пред сваки нови изазов у европској елити над Гвардиолином главом виси оштрица мача. Срећом, није Шахтјор тај калибар...

Или није баш тако?

Украјински великан је наиме у првом мечу са Бајерном успео да направи једну битну ствар – да не прими гол. Што значи да би му и било који реми осим оног са резултатом 0:0 био довољан да начини прворазредну сензацију. А Шахтјор свакоме може да да гол. Притом, Гвардиола у реваншу неће моћи да рачуна на суспендованог Ћабија Алонса, једног од кључних играча у систему, везивног ткива екипе.

Међутим, ту се отприлике завршава листа аргумената који иду у прилог Шахтјору. Сви остали параметри наводе на Бајернову воденицу. И квалитет тима и чињеница да је окршај у Лавову био први европски после тог полуфинала са Реалом на којем Бајерн није постигао гол и невероватна лакоћа са којом немачки шампион меље пред домаћом публиком.

Непобитан доказ: Ове сезоне Бајерн је одиграо 16 утакмица на Алијанц арени. Победио је на 15 уз нестварну гол разлику 48:4. Сва четири гола која је примио пала су у Бундеслиги, главом су погађали Марко Ројс, Бенедикт Хеведес и Антони Уџа, само је Ивица Олић успео да лопту у мрежу Мануела Нојера смести ногом. Шахтјор баш и није тим који карактерише надмоћ у скоку.

Такође, тај један једини пут када је Бајерн заустављен на домаћем тлу десио се у сусрету са Шалкеом, а тада је клуб из Минхена више од 70 минута играо бројчано инфериоран због искључења Џерома Боатенга.
“У овом тренутку Бајерн је најквалитетнији тим на свету. Па они у својим редовима имају шесторицу светских шампиона. Плус Франка Риберија и Арјена Робена”, свестан је тежине задатка тренер Шахтјора Мирчеа Луческу.

И традиција је на страни Бајерна. Шест пута су у европским дуелима чекали ривала после ремија без голова на гостовању. Пет пута су прошли даље. Само је Ливерпул успео да му помрси рачуне, а и то се десило сада већ давне сезоне 1980/1981.

Опет, Шахтјор није ни Ливерпул из 80-их година прошлог века. Али само једна грешка Гвардиолиних виртуоза могла би да унесе црва сумње чак и у шампионски састав какав је Бајернов.
"Знам шта нас чека ако не прођемо. Био би то велики проблем. Али оптимиста сам. Имам пуно поверење у овај тим", каже шпански стручњак.

Проблем за Шахтјор је што се грешке Бајерна могу побројати на прсте једне руке. И опет шака не би била широм отворена.

Коментари / 0

Оставите коментар