LŠ: Može li Šahtjor proći ''Nemoguću misiju''?!

Ima li Šahtjor čemu da se nada na revanšu sa Bajernom na Alijanc areni?

Fudbal 11.03.2015 | 19:00
LŠ: Može li Šahtjor proći ''Nemoguću misiju''?!

U Kataloniji je znao samo za hvalospeve, ali otkako je Pep Gvardiola seo na klupu Bajerna upoznao je i drugu stranu medalje. Džaba surova dominacija na nemačkom tlu, u Minhenu su posle brutalnog marša Jupa Hejnkesa očekivali samo najbolje. Gvardiola nije isporučio. U prošlosezonskom polufinalu Lige šampiona Real Karla Ančelotija očitao mu je lekciju. I ma koliko to Bavarci poricali pred svaki novi izazov u evropskoj eliti nad Gvardiolinom glavom visi oštrica mača. Srećom, nije Šahtjor taj kalibar...

Ili nije baš tako?

Ukrajinski velikan je naime u prvom meču sa Bajernom uspeo da napravi jednu bitnu stvar – da ne primi gol. Što znači da bi mu i bilo koji remi osim onog sa rezultatom 0:0 bio dovoljan da načini prvorazrednu senzaciju. A Šahtjor svakome može da da gol. Pritom, Gvardiola u revanšu neće moći da računa na suspendovanog Ćabija Alonsa, jednog od ključnih igrača u sistemu, vezivnog tkiva ekipe.

Međutim, tu se otprilike završava lista argumenata koji idu u prilog Šahtjoru. Svi ostali parametri navode na Bajernovu vodenicu. I kvalitet tima i činjenica da je okršaj u Lavovu bio prvi evropski posle tog polufinala sa Realom na kojem Bajern nije postigao gol i neverovatna lakoća sa kojom nemački šampion melje pred domaćom publikom.

Nepobitan dokaz: Ove sezone Bajern je odigrao 16 utakmica na Alijanc areni. Pobedio je na 15 uz nestvarnu gol razliku 48:4. Sva četiri gola koja je primio pala su u Bundesligi, glavom su pogađali Marko Rojs, Benedikt Hevedes i Antoni Udža, samo je Ivica Olić uspeo da loptu u mrežu Manuela Nojera smesti nogom. Šahtjor baš i nije tim koji karakteriše nadmoć u skoku.

Takođe, taj jedan jedini put kada je Bajern zaustavljen na domaćem tlu desio se u susretu sa Šalkeom, a tada je klub iz Minhena više od 70 minuta igrao brojčano inferioran zbog isključenja Džeroma Boatenga.
“U ovom trenutku Bajern je najkvalitetniji tim na svetu. Pa oni u svojim redovima imaju šestoricu svetskih šampiona. Plus Franka Riberija i Arjena Robena”, svestan je težine zadatka trener Šahtjora Mirčea Lučesku.

I tradicija je na strani Bajerna. Šest puta su u evropskim duelima čekali rivala posle remija bez golova na gostovanju. Pet puta su prošli dalje. Samo je Liverpul uspeo da mu pomrsi račune, a i to se desilo sada već davne sezone 1980/1981.

Opet, Šahtjor nije ni Liverpul iz 80-ih godina prošlog veka. Ali samo jedna greška Gvardiolinih virtuoza mogla bi da unese crva sumnje čak i u šampionski sastav kakav je Bajernov.
"Znam šta nas čeka ako ne prođemo. Bio bi to veliki problem. Ali optimista sam. Imam puno poverenje u ovaj tim", kaže španski stručnjak.

Problem za Šahtjor je što se greške Bajerna mogu pobrojati na prste jedne ruke. I opet šaka ne bi bila širom otvorena.

Komentari / 0

Ostavite komentar