Прослава Дана општине након 25 година

Одржавањем свечане сједнице Скупштине општине и додјелом награда и признања заслужним појединцима и колективима, у Сребреници ће данас бити обиљежен 11. март - Дан општине.

Република Српска 11.03.2015 | 09:17
Прослава Дана општине након 25 година

Након 25 година паузе Дан ове општине поново се обиљежава 11. марта као датум ослобођења овог мјеста у Другом свјетском рату.

Након првих вишестраначких избора и пада социјализма у БиХ, прекинуто је обиљежавање 11. марта као Дана општине Сребреница.

Од 1996. године српска власт у овом мјесту као Дан и славу општине прослављала је Покров Пресвете Богородице, 14. октобра, јер је то слава и истоимене цркве у Сребреници.

Успостављањем двоетничке власти 1999. године долази поново до прекида обиљежавања Дана ове општине.

Сазив Скупштине општине Сребреница 2002. године доноси одлуку да се као Дан општине Сребреница обиљежава датум успостављања Дејтонског споразума.

Међутим, тадашњи одборници су погријешили датум успостављања Дејтонског мира, па су умјесто 21. новембра у одлуци навели да је то 21. децембар и тако се 12 година обиљежавао погрешан датум као Дан ове општине.

Садашњи сазив Скупштине општине увидио је ту грешку и у априлу прошле године одборници су донијели одлуку о поништавању раније и донијели нову одлуку којом су као Дан општине Сребреница поново прогласили 11. март, који ће се након 25 година обиљежавати у овом мјесту.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

нм

11.03.2015 11:57

Оцигледно да су празници проистекли из ИИсвј.рата најприхватљивији јер ови из новијег времена само нас подсјецају на зло и ако га једна страна прославља,друга или треца тај датум памти као неку трагедију и трауму.с тога би овај модел у свим мјесаним опстинама мозда био најбоље рјесење.датуми из новије историје се могу и на други нацин и свако за себе обиљезавати без да се вриједја оног другог.назалост све док то насим политицарима небуде јасно од тога нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ