Proslava Dana opštine nakon 25 godina

Održavanjem svečane sjednice Skupštine opštine i dodjelom nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima, u Srebrenici će danas biti obilježen 11. mart - Dan opštine.

Republika Srpska 11.03.2015 | 09:17
Proslava Dana opštine nakon 25 godina

Nakon 25 godina pauze Dan ove opštine ponovo se obilježava 11. marta kao datum oslobođenja ovog mjesta u Drugom svjetskom ratu.

Nakon prvih višestranačkih izbora i pada socijalizma u BiH, prekinuto je obilježavanje 11. marta kao Dana opštine Srebrenica.

Od 1996. godine srpska vlast u ovom mjestu kao Dan i slavu opštine proslavljala je Pokrov Presvete Bogorodice, 14. oktobra, jer je to slava i istoimene crkve u Srebrenici.

Uspostavljanjem dvoetničke vlasti 1999. godine dolazi ponovo do prekida obilježavanja Dana ove opštine.

Saziv Skupštine opštine Srebrenica 2002. godine donosi odluku da se kao Dan opštine Srebrenica obilježava datum uspostavljanja Dejtonskog sporazuma.

Međutim, tadašnji odbornici su pogriješili datum uspostavljanja Dejtonskog mira, pa su umjesto 21. novembra u odluci naveli da je to 21. decembar i tako se 12 godina obilježavao pogrešan datum kao Dan ove opštine.

Sadašnji saziv Skupštine opštine uvidio je tu grešku i u aprilu prošle godine odbornici su donijeli odluku o poništavanju ranije i donijeli novu odluku kojom su kao Dan opštine Srebrenica ponovo proglasili 11. mart, koji će se nakon 25 godina obilježavati u ovom mjestu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nm

11.03.2015 11:57

Ocigledno da su praznici proistekli iz IIsvj.rata najprihvatljiviji jer ovi iz novijeg vremena samo nas podsjecaju na zlo i ako ga jedna strana proslavlja,druga ili treca taj datum pamti kao neku tragediju i traumu.s toga bi ovaj model u svim mjesanim opstinama mozda bio najbolje rjesenje.datumi iz novije istorije se mogu i na drugi nacin i svako za sebe obiljezavati bez da se vrijedja onog drugog.nazalost sve dok to nasim politicarima nebude jasno od toga nema nista.

ODGOVORITE