Ускоро полијеће највећи авион на свијету

Дужи од фудбалског терена и напуњен хелијумом до врха, Аирландер 10 ће бити највећи авион на свету.

Занимљивости 11.03.2015 | 07:12
Ускоро полијеће највећи авион на свијету

У питању је летелица која је мешавина балона, авиона и хеликоптера, а дизајнирала га је британска дизајнерска компанија Хyбрид Аир Вехицлес (ХАВ) која ради за америчку војску.

Концепт овог авиона стар је скоро један век, а као инспирација је послужио цепелин Хинденбург који се 1937. године летелица запалио при слетању. Погинуло је 36 особа.

Поново је редизајниран у 21. веку и ХАВ се нада како ће га вратити на небо изнад Велике Британије 2016. године.

"Проблеми које је имао стари цепелин су велики број чланова посаде на земљи, ограничена могућност за терет и зависност од временских прилика. Све те проблеме смо успели да ријешимо с новим концептом - хибридна летелица. То је микс крила и цепелина", рекао је Крис Денијел, директор ХАВ-а.

Аирландер 10 се зове тако јер може да понесе 10 тона терета. Направљен је од специјалног фабричког карбон фибера, док притисак хелијума који се налази унутра одржава облик летелице. Користи дизел за полетање и слетање, те кретање пропелера. Пространи кокпит је тако направљен да се у њему осећају удобно и пилот и посматрач.

Аирландер 10 има и еколошке предности, користи 20 посто потрошње горива у односу на постојеће авионе, на њега се могу поставити соларне плоче, користи скоро тихе моторе и може остати у ваздуху скоро пет дана с максималним теретом. Такође, може функционисати и на екстремним временским условима (+54Ц и -56Ц).

Авион ће се користити у цивилне и војне сврхе.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ссс

11.03.2015 07:31

Е ово вам и не лици на авион прије бих рекао да је неки балон.

ОДГОВОРИТЕ