Проклетство десног бека у Реалу!

Почело је пре 19 година са Портом, а да ли ће се завршити наредног лета са Портом? Запечаћен је трансфер Данила вредан 30.000.000 евра чиме је Реал срушио клупски рекорд у куповинама десних бекова. У последње две деценије су потрошили 67.500.000 евра и нису нашли играча којег су желели.

Фудбал 11.03.2015 | 15:00
Проклетство десног бека у Реалу!

Реал је однео другу победу над Барселоном у сезони. Овога пута ван терена. Кралљевски клуб је скинуо Барсину главну мету у прелазном року. Реч је о бразилском десном беку Данилу из Порта који је пре месец дана био ближи селидби на Камп Ноу него на Сантјаго Бернабеу. Али, Барсини проблеми око регистрације нових играча и Реалова куповна моћ су усмерили Бразилца ка престоници Шпаније.

Начелан договор је постигнут пре неколико дана, а шпански и португалски медији преносе данас да је трансфер запечаћен и да су две стране пружиле руку руци. Данило ће се у Краљевски клуб преселити за суму од 30.000.000 евра, а потписаће петогодишњи уговор. Мадриђани ће Португалцима платити 10.000.000 евра у јуну, а касније следе још две рате са идентичном сумом.

Реал Мадрид ће овим трасфером срушити клупски рекорд када је у питању куповина десних бекова. Досадашњи рекордер је био Серхио Рамос чији трансфер из Севиље је износио 27.000.000 евра. Он је на Бернабеу дошао као десни бек, али је у Мадриду пребачен на позицију штопера.

Може се слободно рећи да Реал има проклетство десних бекова с обзиром да у последње две деценије, играчи који су покривали ову позицију најчешће нису били на нивоу остатка тима који су чинили фудбалери највише класе.

Почело је 1996. године када је Реал купио десног бека из Порта! У Мадрид је стигао Карлос Секретарио као играч који ће заменити Ћенда, Реалову клупску легенду (16 година у првом тиму на тој позицији), али у то време ветерана зрелог за пензију. Секретарио се испоставио као тотални промашај, па је брзо реаговао Фабио Капело и у јануару 1997. године на то место за велике паре довео свог миљеника Кристијана Панућија из Милана.

Италијан је оставио добар утисак у наредних годину и по дана, чинио је одличан бековски тандем са Робертом Карлосом и Реал је освојио Лигу шампиона после 32 године. Ипак, Панући је разочарао у сезони 1998/99 и вратио се у Италију. Наследио га је Мичел Салгадо из Селте. Он је годинама био недодирљив у првој постави Краљевића, али никада није био на нивоу остатка тима и сматран је слабом тачком Реалових Галактикоса. У то време је повремено позицију десног бека покривао и Камерунац Џереми.

На почетку пројекта Галактикоса, Флорентино Перез је понудио за то време невероватних 24.000.000 евра Депортиву за Мануела Пабла, десног бека шампионске генерације из Ла Коруње који је тада сматран једним од најбољих играча света на својој позицији. Али, Депортивов председник Лендоиро је одбио ту понуду, па је Реал остао “заглављен“ са Салгадом. У наредним годинама се тражио Салгадов наследник, али није било успеха. Реал је покушао са куповинама Јужноамериканаца Сисиња и Карлоса Диога, али су се и они испоставили као потпуно погрешне инвестиције. Пробао је и са својом децом Мињамбресом и Мигелом Торесом, али ни ти нису имали среће иако је Торес обећавао код Капела.

Када су коначно издвојили огроман новац за Рамоса, изгледало је да су решили дугогодишњи проблем. Ипак, Рамос се боље показао у улози штопера. Следеће две куповине су заправило биле плаћање својих грешака.

Реал је од Ливерпула купио своје дете Алвара Арбелоу којем никада није дао шансу, а прошлог лета је то поновио са Данијем Карвахалом којег је морао да откупи назад од Леверкузена. Иако је екипа освојила Лигу шампиона, десни бекови су изгледали као најслабије карике и нису уливали превише поверења.

Због тога је Перез одлучио је да опет разбије касу и решио је да наредни прелазни рок започне довођењем великог појачања уз десну аут линију. Избор је пао на Данила, што вероватно значи и одлазак Арбелое који је претходних година осим скромних издања на терену, био проблематичан и због атомсфере у свлачионици где је био у клану са Ћаби Алонсом.

После 19 година на Сантјаго Бернабеу опет долази десни бек из Порта. Овога пута да прекине проклетство које је почело баш трговином ова два клуба.

Коментари / 0

Оставите коментар