Prokletstvo desnog beka u Realu!

Počelo je pre 19 godina sa Portom, a da li će se završiti narednog leta sa Portom? Zapečaćen je transfer Danila vredan 30.000.000 evra čime je Real srušio klupski rekord u kupovinama desnih bekova. U poslednje dve decenije su potrošili 67.500.000 evra i nisu našli igrača kojeg su želeli.

Fudbal 11.03.2015 | 15:00
Prokletstvo desnog beka u Realu!

Real je odneo drugu pobedu nad Barselonom u sezoni. Ovoga puta van terena. Kralljevski klub je skinuo Barsinu glavnu metu u prelaznom roku. Reč je o brazilskom desnom beku Danilu iz Porta koji je pre mesec dana bio bliži selidbi na Kamp Nou nego na Santjago Bernabeu. Ali, Barsini problemi oko registracije novih igrača i Realova kupovna moć su usmerili Brazilca ka prestonici Španije.

Načelan dogovor je postignut pre nekoliko dana, a španski i portugalski mediji prenose danas da je transfer zapečaćen i da su dve strane pružile ruku ruci. Danilo će se u Kraljevski klub preseliti za sumu od 30.000.000 evra, a potpisaće petogodišnji ugovor. Madriđani će Portugalcima platiti 10.000.000 evra u junu, a kasnije slede još dve rate sa identičnom sumom.

Real Madrid će ovim trasferom srušiti klupski rekord kada je u pitanju kupovina desnih bekova. Dosadašnji rekorder je bio Serhio Ramos čiji transfer iz Sevilje je iznosio 27.000.000 evra. On je na Bernabeu došao kao desni bek, ali je u Madridu prebačen na poziciju štopera.

Može se slobodno reći da Real ima prokletstvo desnih bekova s obzirom da u poslednje dve decenije, igrači koji su pokrivali ovu poziciju najčešće nisu bili na nivou ostatka tima koji su činili fudbaleri najviše klase.

Počelo je 1996. godine kada je Real kupio desnog beka iz Porta! U Madrid je stigao Karlos Sekretario kao igrač koji će zameniti Ćenda, Realovu klupsku legendu (16 godina u prvom timu na toj poziciji), ali u to vreme veterana zrelog za penziju. Sekretario se ispostavio kao totalni promašaj, pa je brzo reagovao Fabio Kapelo i u januaru 1997. godine na to mesto za velike pare doveo svog miljenika Kristijana Panućija iz Milana.

Italijan je ostavio dobar utisak u narednih godinu i po dana, činio je odličan bekovski tandem sa Robertom Karlosom i Real je osvojio Ligu šampiona posle 32 godine. Ipak, Panući je razočarao u sezoni 1998/99 i vratio se u Italiju. Nasledio ga je Mičel Salgado iz Selte. On je godinama bio nedodirljiv u prvoj postavi Kraljevića, ali nikada nije bio na nivou ostatka tima i smatran je slabom tačkom Realovih Galaktikosa. U to vreme je povremeno poziciju desnog beka pokrivao i Kamerunac Džeremi.

Na početku projekta Galaktikosa, Florentino Perez je ponudio za to vreme neverovatnih 24.000.000 evra Deportivu za Manuela Pabla, desnog beka šampionske generacije iz La Korunje koji je tada smatran jednim od najboljih igrača sveta na svojoj poziciji. Ali, Deportivov predsednik Lendoiro je odbio tu ponudu, pa je Real ostao “zaglavljen“ sa Salgadom. U narednim godinama se tražio Salgadov naslednik, ali nije bilo uspeha. Real je pokušao sa kupovinama Južnoamerikanaca Sisinja i Karlosa Dioga, ali su se i oni ispostavili kao potpuno pogrešne investicije. Probao je i sa svojom decom Minjambresom i Migelom Toresom, ali ni ti nisu imali sreće iako je Tores obećavao kod Kapela.

Kada su konačno izdvojili ogroman novac za Ramosa, izgledalo je da su rešili dugogodišnji problem. Ipak, Ramos se bolje pokazao u ulozi štopera. Sledeće dve kupovine su zapravilo bile plaćanje svojih grešaka.

Real je od Liverpula kupio svoje dete Alvara Arbelou kojem nikada nije dao šansu, a prošlog leta je to ponovio sa Danijem Karvahalom kojeg je morao da otkupi nazad od Leverkuzena. Iako je ekipa osvojila Ligu šampiona, desni bekovi su izgledali kao najslabije karike i nisu ulivali previše poverenja.

Zbog toga je Perez odlučio je da opet razbije kasu i rešio je da naredni prelazni rok započne dovođenjem velikog pojačanja uz desnu aut liniju. Izbor je pao na Danila, što verovatno znači i odlazak Arbeloe koji je prethodnih godina osim skromnih izdanja na terenu, bio problematičan i zbog atomsfere u svlačionici gde je bio u klanu sa Ćabi Alonsom.

Posle 19 godina na Santjago Bernabeu opet dolazi desni bek iz Porta. Ovoga puta da prekine prokletstvo koje je počelo baš trgovinom ova dva kluba.

Komentari / 0

Ostavite komentar