Цијена европска, стандард балкански

Грађани Бијељине плаћају највећу цијену воде и канализације у Босни и Херцеговини. Просјечна четворочлана породица сваког мјесеца плаћа цех већи од 50 КМ.

Република Српска 10.03.2015 | 19:36
Цијена европска, стандард балкански

“Зар је могуће да оволико трошимо воде” – питање је које ових дана често можете да чујете у просјечној семберској породици.

“Моји су рачуни за четворочлану породицу 50 марака. Не могу да схватим да пољопривредник који има башту плаћа мање за годину дана, него што ја плаћам за мјесец дана”, каже један од становника Бијељине.

“То је убиство за пензионере, а и за остале, на срамоту им”, један је од ставова Бијељинаца.

Цијене високе, али мрежа и водомјери не за похвалити, тврде потрошачи.

У Бијељини су изједначене цијене за све кориснике - 1,57 КМ по кубном метру за воду, а 1,52 за канализацију. Намећу нам европске цијене, али не и европски стандард.

“Свака услуга мора да се плати, а цијену услуга формира “Водовод” заједно са општином. Ми би вољели да је нижа, али кад погледамо све трошкове производње, инвестициона улагања, враћања кредита, онда цијена буде онаква каква је дефинисана споразумом”, каже директор А.Д. “Водовода и канализације”, Предраг Перковић.

За изградњу канализације у Бијељини планирано је да се уложи око 41 милион евра, од чега је 12 милиона евра кредитно задужење. Не треба занемарити уложених десетине милиона марака донација, тако да грађани се питају да ли је враћање кредита баш морало овако да пуца по њиховим леђима?

Грађани тврде да не могу наплаћати толико воде колико из Водовода могу да напримају нових радника по страначкој линији.

Иако је по најавама градоначелника и његових сарадника канализација треба да буде завршена у овој години, изгледа да је и овог пута негдје запело.

(БН ТВ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ЈА

10.03.2015 18:59

Као да смо у ЕУ!Ни у ЕУ није тако скупо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

10.03.2015 21:13

Морају Мицо и Мијо несто зарадити, мало им је све оно сто имају !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

11.03.2015 06:39

Ово са водом и осталим комуналијама колико је прескупо висе нема смисла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мини

11.03.2015 07:32

И у Броду је прескупо. Страсно! Али наси одборници су подржали ту цијену воде. Идиоти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН Водовод

11.03.2015 09:38

Овдје, у Водоводу, све је у мермеру, али и насе плате постају и мање и нередовне су.Није добро ни градјанима ни нама. Једино је властодрсцима одлицно !!! Брига њих за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

11.03.2015 13:54

Наша вода је најбоља, сигурна, чиста, питка а и здрава. То показују бројна испитивања. Ако се редовно пије ова вода није потребно ићи у бању на лијечење. Зато наша вода није скупа. Скупа је ако њоме заливамо траву, поврће, перемо аута, а то је честа појава.

ОДГОВОРИТЕ