Cijena evropska, standard balkanski

Građani Bijeljine plaćaju najveću cijenu vode i kanalizacije u Bosni i Hercegovini. Prosječna četvoročlana porodica svakog mjeseca plaća ceh veći od 50 KM.

Republika Srpska 10.03.2015 | 19:36
Cijena evropska, standard balkanski

“Zar je moguće da ovoliko trošimo vode” – pitanje je koje ovih dana često možete da čujete u prosječnoj semberskoj porodici.

“Moji su računi za četvoročlanu porodicu 50 maraka. Ne mogu da shvatim da poljoprivrednik koji ima baštu plaća manje za godinu dana, nego što ja plaćam za mjesec dana”, kaže jedan od stanovnika Bijeljine.

“To je ubistvo za penzionere, a i za ostale, na sramotu im”, jedan je od stavova Bijeljinaca.

Cijene visoke, ali mreža i vodomjeri ne za pohvaliti, tvrde potrošači.

U Bijeljini su izjednačene cijene za sve korisnike - 1,57 KM po kubnom metru za vodu, a 1,52 za kanalizaciju. Nameću nam evropske cijene, ali ne i evropski standard.

“Svaka usluga mora da se plati, a cijenu usluga formira “Vodovod” zajedno sa opštinom. Mi bi voljeli da je niža, ali kad pogledamo sve troškove proizvodnje, investiciona ulaganja, vraćanja kredita, onda cijena bude onakva kakva je definisana sporazumom”, kaže direktor A.D. “Vodovoda i kanalizacije”, Predrag Perković.

Za izgradnju kanalizacije u Bijeljini planirano je da se uloži oko 41 milion evra, od čega je 12 miliona evra kreditno zaduženje. Ne treba zanemariti uloženih desetine miliona maraka donacija, tako da građani se pitaju da li je vraćanje kredita baš moralo ovako da puca po njihovim leđima?

Građani tvrde da ne mogu naplaćati toliko vode koliko iz Vodovoda mogu da naprimaju novih radnika po stranačkoj liniji.

Iako je po najavama gradonačelnika i njegovih saradnika kanalizacija treba da bude završena u ovoj godini, izgleda da je i ovog puta negdje zapelo.

(BN TV)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

JA

10.03.2015 18:59

Kao da smo u EU!Ni u EU nije tako skupo!!!

ODGOVORITE
Name

Milos

10.03.2015 21:13

Moraju Mico i Mijo nesto zaraditi, malo im je sve ono sto imaju !?

ODGOVORITE
Name

Mira

11.03.2015 06:39

Ovo sa vodom i ostalim komunalijama koliko je preskupo vise nema smisla.

ODGOVORITE
Name

mini

11.03.2015 07:32

I u Brodu je preskupo. Strasno! Ali nasi odbornici su podržali tu cijenu vode. Idioti.

ODGOVORITE
Name

BN Vodovod

11.03.2015 09:38

Ovdje, u Vodovodu, sve je u mermeru, ali i nase plate postaju i manje i neredovne su.Nije dobro ni gradjanima ni nama. Jedino je vlastodrscima odlicno !!! Briga njih za narod.

ODGOVORITE
Name

radnik

11.03.2015 13:54

Naša voda je najbolja, sigurna, čista, pitka a i zdrava. To pokazuju brojna ispitivanja. Ako se redovno pije ova voda nije potrebno ići u banju na liječenje. Zato naša voda nije skupa. Skupa je ako njome zalivamo travu, povrće, peremo auta, a to je česta pojava.

ODGOVORITE