ДК: Србија иде на мегдан ''великим дужницима''!

Тим Богдана Обрадовића у четвртфиналу Дејвис купа у јулу гостоваће Аргентини, екипи која их је 2011. спречила да одбране "салатару". "Гаучоси" су у мечу за историју "на мишиће" добили Бразил и изборили дуел са Србијом.

Тенис 10.03.2015 | 23:45
ДК: Србија иде на мегдан ''великим дужницима''!

Србија је "почистила" Хрватску са максималних 5:0 на старту такмичења у Светској групи Дејвис купа ове године. Новак Ђоковић и екипа у Краљеву су доминирали тереном и са најубедљивијом победи у историји изборили су пласман у четвртфинале, у јулу.

А тамо ће их дочекати Аргентина.

За разлику од Србије, "гаучоси" су водили једну од најтежих битака икада у Дејвис купу. Пред својом публиком у Буенос Аиресу победили су жилаве Бразилце са 3:2, након што су на терену провели више од 19 и по часова!

Бразил је водио после дубла са 2:1, а онда је уследио један од најдужих мечева у историји, у којима су се састали Леонардо Мајер и Жоао Соуса. Трајао је преко седам сати и добио га је Аргентинац са 3:2 (7:6, 7:6, 5:7, 5:7, 15:13) и својој екипи повратио самопоуздање.

Федерико Делбонис имао је тежак задатак да стави тачку на победу, пред бучном публиком у Текнополису у дуелу против нешто искуснијег Томажа Белучија и успео је у томе. Меч који је започет у недељу, завршен је у понедељак, победом Делбониса, коме је то био тек други меч за национални тим - 6:3, 3:6, 6:2, 7:5.

Аргентина је тако, као и Србија, после годину дана паузе поново изборила пласман у четвртфинале Светске групе. Они су прошле године, баш као и екипа Богдана Обрадовића, испали у првом колу од Италије, а онда на гостовању у Израелу остварили тесну победу (3:2) и изборили опстанак у елитном друштву.

Аргентина никада до сада није освојила "салатару", иако је екипа која је највише пута до сада играла финале, а остала "кратких рукава". "Гаучоси" су се чак четири пута борили за пехар Дејвис купа (1981, 2006, 2008. и 2011), али никада нису успели да победе.

Они ће од 17. до 19. јула угостити Србију у Аргентини. Србију са Новаком Ђоковићем на челу, којој су остали велики дужници у септембру 2011. године, када су славили у полуфиналу у Комбанк арени у Београду.

У одлучујућем мечу, првом синглу у недељу, Новак Ђоковић предао је због повреде меч Хуану Мартину дел Потру и укупном победом од 4:1 званично се одрекли и "салатаре", коју је Србија освојила годину дана раније, и омогућио Аргентинцима да се докопају финала. Ипак, Шпанија је у Севиљи, са Рафаелом Надалом и Давидом Ферером у синглу, односно Фернандом Ведаском и Фелисијаном Лопезом у дублу, тада убедљиво славила (4:1) и докопала се трофеја.

Историја памти још један дуел тадашње Југославије и Аргентине у Дејвис купу у Београду 1964. године, али су Југословени предвођени Николом Пилићем и Бором Јовановићем остварили убедљив тријумф (5:0).

Аргентинци су нову сезону у Дејвис купу започели као и претходне две без Хуана Мартина дел Потра. Високи тенисер ван терена је већ дуже од годину дана због компликоване повреде руке, али је најавио да опоравак тече по плану и да ће се ускоро вратити тенису.

Дел Потро, који је некада био четврти тенисер света, најавио је да ће после септембра 2012. и меча против Чешке у полуфиналу поново играти за Дејвис куп тим своје земље.

Да ли ће се то и догодити, знаћемо овог лета, када дође време за меч Аргентине и Србије.

Коментари / 0

Оставите коментар